ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Asteroīdu lavīna


Publicēts: 7.04.2010

Kā jau būsiet dzirdējuši, pirms kāda laika startēja NASA zonde WISE, kas pēta Visumu infrasarkano staru spektrā un meklē "aukstos" objektus - brūnos pundurus, putekļu mākoņus un asteroīdus, kas traucas Zemes virzienā. Optiskajiem teleskopiem šie objekti ir pārāk tumši un auksti, bet WISE spēj sajust to siltumu no ļoti liela attāluma.

"Mūsu instruments atklāj dučiem jaunu asteroīdu katru dienu," teica Neds Raits no Kalifornijas universitātes Losandželosā. "WISE ir ļoti piemērots šim darbam."

Lielākā daļa no WISE atrastajiem asteroīdiem atrodas galvenajā asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru, bet daļa ir savādāki. Tie ir asteroīdi, kas traucas Zemes virzienā un spētu uzdzīt šermuļus ikvienam brontozauram.

"WISE atrodas orbītā tikai trīs mēnešus, bet mēs jau esam atraduši krietni daudz potenciāli bīstamo asteroīdu, ieskaitot vienu, kas tika atklāts 1996. gadā, bet pēc tam pazaudēts. Par bīstamu tiek uzskatīts asteroīds, ja tas šķērso Zemes orbītu aptuveni 8 miljonu kilometru attālumā," teica Raits. "Viens no mūsu atklājumiem palidos garām Zemei mazāk kā miljons kilometru attālumā."

WISE seko līdzi ikvienam atrastajam potenciāli bīstamajam asteroīdam, veicot tā novērojumus reizi trīs stundās. Tādejādi ir iespējams ļoti precīzi aprēķināt, kur šis asteroīds atradīsies. WISE dati nonāk Mazo planētu datu centrā Bostonā, kur tie tiek publicēti. Ikviens amatieris un profesionālis var sekot līdzi šim objektam.

Asteroīds, kurš iznīcnāja dinozaurus, bija milzīgs. Tā diametrs bija aptuveni 10 kilometri. Lai arī iespējas Zemei sadurties ar šāda izmēra asteroīdu šobrīd ir praktiski nekādas, tas nenozīmē, ka esam drošībā. Mazāka izmēra asteroīdi ir sastopami ļoti bieži. Lai arī to izdarītie bojājumi nav salīdzināmi ar 10 kilometru liela milzeņa radīto katastrofu, zaudējumi būtu visai ievērojami.

"Lokāli bojājumi var būt ļoti nopietni," teica Raits. "Mums jāturpina vērot debesis, lai atrastu Zemei tuvos objektus un precīzi noteiktu to orbītas. Ja mēs varēsim atrast patiesi bīstamu asteroīdu pietiekami savlaicīgi, mums būs laiks, lai izdomātu, ko ar to iesākt."

Šobrīd ar meklēšanu nodarbojas vairāki projekti, piemēram, LINEAR, Katalīnas debesu izpētes programma un citi. Dažu gadu laikā ir atrasti vairāk kā 1000 potenciāli bīstamu asteroīdu.

WISE devums šajos meklējumos būs visai iespaidīgs. Raits uzskata, ka līdz 2010. gada beigām WISE observatorija būs atradusi simtiem tūkstošu asteroīdu galvenajā joslā un simtiem Zemei tuvo objektu.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!