ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vieni lejup, otri augšup


Publicēts: 16.12.2015

Starptautiskā kosmiskā stacija ir vienīgais mākslīgais pavadonis, kuru nu jau vairāk kā 15 gadus apdzīvo cilvēki. Apkalpes regulāri mainās. Vieni brauc augšup, lai pavadītu kosmiskajā stacijā aptuveni 5 mēnešus, citi, kuru misijas laiks ir iztecējis, atgriežas atpakaļ uz Zemes. Tādejādi kosmiskajā stacijā tiek nodrošināta darbu un eksperimentu nepārtrauktība. 2015.gada decembrī noritēja kārtējā apkalpes maiņa.

2015.gada 11.decembrī 15:12 pēc Latvijas laika Kazahstānas stepēs nolaidās Soyuz TMA-17M, kas mājup nogādāja trīs SKS apkalpes locekļus, kas kosmosā bija pavadījuši 141 dienu. Uz Zemes atgriezās Krievijas kosmonauts Oļegs Konoņenko, NASA astronauts Kjels Lindgrēns un Japānas Kosmosa aģentūras (JAXA) astronauts Kimija Jui.

Konoņenko, Lindgrēns un Jui uz SKS devās 2015.gada 22.jūlijā. Viņu uzturēšanās laikā tika veikti simtiem zinātnisko eksperimentu, tai skaitā izaudzēti dārzeņi kosmosā, kuri tur arī tika apēsti. Lindgrēns kopā ar Keliju divas reizes devās ārpus SKS, lai veiktu apkopes darbus. Šis bija pirmais lidojums Lindgrēnam un Jui, bet jau trešā misija Konoņenko, kurš kopumā ir pavadījis kosmosā jau 533 dienas.

Šī ir tikai sestā reize no vairāk kā 40 Soyuz nosēšanās gadījumiem, kad kapsula atgriežas atpakaļ uz Zemes diennakts tumšajā laikā. Parasti nolaišanās tiek plānota dienā, lai vieglāk varētu veikt kapsulas atsekošanu un palīdzēt astronautiem. Šoreiz plānus nācās izmainīt, jo nobīdījās Krievijas automatizētā kravas kuģa starta grafiks.

Tumsa un skarbie laikapstākļi mainīja nolaišanās procedūras. Astoņu helikopteru vietā bija četri un astronautu medicīniskā izmeklēšana netika veikta nolaišanās vietā, bet gan tuvākajā lidlaukā.

Ar Soyuz TMA-17M apkalpes atgriešanos noslēdzās SKS 45. un iesākās 46. ekspedīcija. Kosmiskajā stacijā palika NASA astronauts Skots Kellijs un Krievijas kosmonauts Mihails Korņienko, kuri piedalās gadu ilgajā misijā. Atlikušas mazāk kā 100 dienas līdz viņi atgriezīsies atpakaļ uz Zemes. Trešais apkalpes loceklis ir Krievijas kosmonauts Sergejs Volkovs.

Jau pēc dažām dienām, 2015.gada 15.decembrī uz SKS devās pārējie trīs 46.apkalpes locekļi - Lielbritānijas astronauts Tims Pīks, Krievijas kosmonauts Jurijs Maļenčenko un NASA astronauts Tims Kopra. Soyuz TMA-19M startēja no Baikonuras kosmodroma 2015.gada 15.decembrī plkst. 13:03 pēc Latvijas laika. Jau pēc aptuveni sešām stundām notika saslēgšanās ar kosmiskās stacijas Rassvet moduli. Interesanti, ka tieši pirms 50 gadiem 15.decembrī notika pirmā divu kosmosa kuģu saslēgšanās kosmosā. 1965.gadā satikās NASA Gemini 6 un Gemini 7.

Maļenčenko, Kopra un Pīks atradīsies kosmiskajā stacijā līdz 2016.gada jūnijam, piedaloties 46. un 47. ekspedīcijās. Maļenčenko šis jau ir sestais lidojums. 1994.gadā viņš pavadīja vairāk nekā 125 dienas kosmiskajā stacijā "MIR", 2000.gadā 12 dienas viesojās SKS ar vairākkārt izmantojamo kosmisko kuģi, bet 2003., 2008. un 2012.gadā atradās SKS kā misijas komandieris. Šoreiz viņš pārņems stacijas vadību kā 47. ekspedīcijas komandieris. Kad Maļenčenko atgriezīsies uz Zemes 2016.gada jūnijā, viņš kosmosā būs kopumā pavadījis vairāk kā 800 dienas.

Kopra kosmiskā stacijā pabija 58 dienas 2009.gadā, kad viņš pildīja lidojuma inženiera pienākumus. Nākamais lidojums tika plānots 2011.gadā ar vairākkārt izmantojamo kosmisko kuģi Discovery, bet aptuveni mēnesi pirms starta viņš ieguva traumu un tika aizvietots ar citu astronautu.

NASA, collectSPACE, ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!