ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Starptautiskās kosmiskās stacijas mūžs tiek pagarināts līdz 2024. gadam


Publicēts: 9.01.2014

Mirkli pirms vairāk nekā 30 valstu kosmosa aģentūru sanāksmes Vašingtonā, kas notiks 9. un 10. janvārī, ASV valdība ir apstiprinājusi Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) projekta pagarināšanu līdz 2024. gadam. NASA cer, ka arī pārējie SKS partneri turpinās sadarbību, lai veiktu pētījumus unikālajā laboratorijā vēl vienu desmitgadi.

SKS programmas pagarinājums ļaus turpināt iesāktos pētījumus, kas palīdzēs realizēt ilgās misijas gan Zemes orbītā, kā arī misiju uz asteroīdu ap 2025. gadu un lidojumu uz Marsu 2030. gados. NASA ir noteikusi, ka eksperimenti SKS ļaus pilnībā novērst 21 no 32 apzinātajiem ilgo misiju riskiem. Tāpat kosmiskajā stacijā tiek veikti dažādi tehnoloģiju un kosmisko kuģu sistēmu izmēģinājumi, kas nākotnē nodrošinās efektīvāku un drošāku cilvēka uzturēšanos un darbu kosmosā. SKS darbības pagarinājums ļaus turpināt veikt šos izmēģinājumus un pilnveidot tehnoloģijas.

Jāatceras, ka eksperimenti, kas tiek veikti kosmiskajā stacijā, atgriežas uz Zemes un tiek plaši pielietoti dažādām sabiedrības vajadzībām, piemēram, medicīnā vai rūpniecībā.

SKS programma ir veicinājusi arī privātā kosmosa sektora attīstību. Programmas pagarinājums ļaus turpināt tehnoloģiju izstrādi un pilnveidošanu, lai privātais sekotors efektīvi varētu nodrošināt kravu un cilvēku nogādi Zemei tuvajā orbītā. Tas ļaus NASA pievērsties tādu tehnoloģiju izstrādei, kas nodrošinās cilvēku lidojumus jau uz tālākiem objektiem.

Šobrīd kosmisko staciju ar kravu apgādā divas komercorganizācijas. Esošie līgumi nodrošinās kravu piegādi līdz 2016./2017. gadam, bet projekta pagarināšana ļaus pagarināt arī šos līgumus, kā arī NASA cer sagaidīt vēl kādu konkurentu, kas ne tikai palielinātu piegādes apjomus, bet arī nodrošinātu piedāvājuma cenu konkurenci.

Par vienu no svarīgākajiem mērķiem NASA ir nospraudusi cilvēku nogādāšanu uz kosmisko staciju un arī tālākiem objektiem ar raķetēm, kas startētu no ASV teritorijas. Šobrīd darbs tiek veikts gan privātajā, gan valsts sektorā. SKS projekta pagarinājums ļaus veikt daudz rūpīgāku sagatavošanos un pagarinās izmēģinājumiem atvēlēto laiku.

Kosmiskā stacija ir viens no Zemes orbītā riņķojošajiem satelītiem, kas veic mūsu planētas izpēti. Plānots turpmākajos gados uzstādīt vairākus instrumentus, kas palīdzēs pētīt klimata izmaiņas.

Astronautu sociālās aktivitātes, kurām seko ļoti plašs loks cilvēku visā pasaulē, turpinās iedvesmot gan vecus, gan jaunus.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!