ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Soyuz TMA-20M - pēdējais no TMA-M


Publicēts: 17.03.2016

2016.gada 18.martā plkst. 23:26 no Baikonuras kosmodroma startēs Soyuz TMA-20M, kas uz Starptautisko kosmisko staciju nogādās Džefu Viljamsu, Alekseju Ovčiņinu un Oļegu Skripočku. Viņiem piebiedrosies Jurijs Gagarins, kura attēls ir uzzīmēts uz nesējraķetes sāna, tādejādi turpinot atzīmēt pirmā cilvēka lidojumu kosmosā, kurš notika pirms 55 gadiem.

Soyuz TMA-20M startēs no tās pašas platformas, no kuras pirms 55 gadiem kosmosā devās Jurijs Gagarins ar kosmosa kuģi Vostok 1.

Šā gada februārī Roscosmos pasludināja 2016.gadu par Jurija Gagarina gadu. Aģentūra ieplānojusi šogad vairākus pasākumus un izstādes.

Iespējams, ka interesantākais šī lidojuma aspekts ir tas, ka ar Soyuz TMA-20M uz SKS dodas Oļegs Skripočka, kas 2010.gadā uz kosmisko staciju lidoja ar pirmo šīs klases kuģi - Soyuz TMA-01M. Tādejādi Skripočka būs lidojis gan ar pirmo, gan pēdējo šīs klases kosmosa kuģi.

Pirmais Soyuz startēja 1967.gadā. Turpmākajās desmitgadēs kompānija RSC Energia ir modificējusi sākotnējo versiju, radot Soyuz T, Soyuz TM, Soyuz TMA un Soyuz TMA-M. Pēdējais modelis aizvietoja analogo kontroli ar digitālo, kā arī struktūrā magnēzija sakausējumus nomainīja pret alumīniju.

"Uzlabojumi ir ievērojami," teica Skots Kellijs, kurš kopā ar Skripočku un Aleksandru Kaleri lidoja ar Soyuz TMA-01M. "Ekrāni, kurus mēs izmantojam, ir uzlaboti, lai lidojuma kontrole kļūtu ērtāka."

Tagad RSC Energia gatavojas palaist jaunāko Soyuz modeli - MS, kas plānots kā pēdējais uzlabojums. MS ir aprīkots ar efektīvākiem Saules paneļiem, uzlabotu tuvošanās un saslēgšanās sistēmu, kā arī modernu sakaru sistēmu, kas nodrošinās Soyuz datu pārraidi, izmantojot satelītus.

Sākotnēji bija plānots, ka Skripočka, Viljams un Ovčiņins lidos ar jauno Soyuz MS kuģi, bet dažādu iemeslu rezultātā, tā palaišanas grafiks ir nedaudz nobīdījies un trim apkalpes locekļiem uz SKS būs jādodas ar iepriekšējo versiju. Tādejādi var teikt, ka Skripočka atklāja un arī noslēgs Soyuz TMA-M programmu.

NASA, collectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!