ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sieviešu invāzija


Publicēts: 3.04.2010

Naoko Jamazaki, Stefānija Vilsone, Dorotija Metkālfa Linderburgera un Treisija Koldvela Daisone satiksies kosmosā. Šī reize būs unikāla, jo tik daudz sieviešu vienlaicīgi kosmosā nav bijis.

Naoko Jamazaki no JAXA, Stefānija Vilsone un Dorotija Metkālfa Lindenburgera kosmosā dosies ar vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģi Discovery misijas STS-131 ietvaros, kura starts ieplānots 2010. gada 5. aprīlī.

Treisija Koldvela Daisone jau patlaban atrodas kosmosā - Soyuz kapsulā, kura ir ceļā uz Starptautisko kosmisko staciju.

Lai arī vīriešu kosmosā joprojām būs vairāk, šis ir unikāls sasniegums kopš Valentīnas Tereškovas un Sallijas Raidas lidojumiem.

"Es nedomāju par viņiem kā sievietēm vai vīriešiem," teica lidojuma vadības centra vadītājs Bils Geršteinmaijers. "Es viņus uzskatu par talantīgu cilvēku grupu, kas dodas pildīt savu darbu kosmosā."

Metkālfa un Jamazaki lidos pirmo reizi, kļūstot par 53. un 54. sievietēm kosmosā un 516. un 517. kosmosa iekarotājām kopumā. Pirmais kosmosa iekarotājs ir Jurijs Gagarins, kurš 1961. gada 12. aprīlī kļuva par pirmo cilvēku kosmosā. Pirmā sieviete, savukārt, ir Valentīna Tereškova, kura lidoja 1963. gadā.

"Es gribētu, lai šie skaitļi būtu lielāki," teica 43. gadus vecā astronaute Stefānija Vilsone, kurai tas jau būs trešais lidojums. "Bet tas ir lieliski, ka sievietes tagad var veikt tos pašus darbus lidojuma laikā ko vīrieši."

Vilsone 2006. gadā kļuva par otro afroamerikānieti, kas lidojusi kosmosā. Savukārt, Jamazaki būs otrā japāniete. Pirmā bija doktore Čiaki Mukai, kas lidoja 1994. gadā.

Jamazaki vīrs pameta savu darbu (viņš bija kosmiskās stacijas lidojuma kontrolieris), lai atbalstītu savas sievas karjeru un audzinātu mājās 7 gadus veco meitu.

"Tas ir retums. Japānā vīrieši strādā, bet sievietes ir mājsaimnieces," teica 39 gadus vecā Jamazaki, kuru ļoti iespaidojusi Mukai. Jamazaki cer, ka jaunās japānietes smelsies iedvesmu arī no viņas.

Treisija Koldvela Daisone, kas atrodas Soyuz kopā ar diviem Krievijas kosmonautiem, paliks SKS uz sešiem mēnešiem. Koldvelai, kurai ir 40 gadi, ir doktores grāds ķīmijā. Koldvela smēlusies iedvesmu no Kristas Makaulaifas, skolotājas - astronautes, kura 1986. gadā gāja bojā Challenger katastrofā.

Arī Metkālfa iedvesmojusies no Makaulaifas. Metkālfa skolā pasniedza Zemes zinātnes un astronomiju. 2003. gadā viņa iesaistījās NASA pasniedzēju-astronautu programmā. Viņa atceras, ka reiz kāds skolnieks viņai vaicājis, kā astronauti kosmosā iet uz tualeti. Toreiz atbildi viņa nav zinājusi. Tagad viņa ne tikai zina atbildi, bet arī pati varēs izmēģināt, kā kosmosā izmantojamas mums tik pierastās labierīcības.

PhysOrg

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!