ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Samanta Kristoforeti uzstāda jaunu rekordu


Publicēts: 9.06.2015

Plānots, ka 2015. gada 11. jūnijā Samanta Kristoforeti atgriezīsies atpakaļ uz Zemes. 38. gadus vecajai astronautei no Itālijas ir ne tikai izdevies pabūt kosmosā, bet arī uzstādīt jaunu rekordu. Šobrīd Kristoforeti ir vienas misijas ietvaros kosmosā visilgāk pabijusī sieviete, kā arī viņai ir izdevies pārspēt agrākos Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) astronautu uzstādītos vienas misijas ilguma rekordus.

2015. gada 6. jūnijā Kristoforeti pārspēja Sanitas Viljamsas uzstādīto vienas misijas ietvaros kosmosā pavadītā laika rekordu - 194 dienas, 18 stundas un  2 minūtes. Ja Itālijas astronaute atgriezīsies uz Zemes 11. jūnijā, viņa kosmosā būs pavadījusi 199 dienas, 16 stunas un 42 minūtes (iespējama nobīde, atkarībā no brīža, kad Soyuz nolaidīsies).

Kristoforeti uz Starptautisko kosmisko staciju devās 2014. gada 23. novembrī kopā ar Antonu Škapļerovu un Teriju Virtsu. Tobrīd bija plānots, ka viņu darbs SKS noslēgsies 2015. gada 12. maijā, pēc tam, kad astronauti būs pavadījuši kosmosā 170 dienas.

Progress M-27M katastrofa aprīļa beigās būtiski izmainīja turpmāko lidojumu plānu. Tā kā nākamā apkalpe ar Soyuz uz SKS dosies tikai jūlijā, tika pagarināta Cristoforeti un abu pārējo apkalpes locekļu misija kosmiskajā stacijā.

Tādēļ arī astronautei izdevās pārspēt gan Viljamsas rekordu, gan Nīderlandes astronauta Andrē Keipersa rekordu, kurš līdz šim bija pavadījis visilgāko laiku kosmosā vienas misijas ietvaros no visiem Eiropas Kosmosa aģentūras astronautiem (192 dienas 18 stundas un 58 minūtes). Kristoforeti ir 59 sieviete, kas lidojusi kosmosā un šobrīd ieņem 79 vietu kosmosā pavadītā laika ziņā no 538 astronautiem, kas pabijuši kosmosā.

Vēl joprojām nepārspēts ir PSRS kosmonauta Valērija Poļakova uzstādītais rekords, kurš kosmiskajā stacijā Mir pavadīja 437 dienas, 17 stundas un 58 minūtes. Līdz šim tikai četriem kosmonautiem ir izdevies pavadīt kosmosā vairāk nekā gadu. Šobrīd kosmiskajā stacijā jau trešo mēnesi no gadu ilgās misijas pavada Skots Kelliijs un Mihails Korņienko. Savukārt visilgāko lidojumu stundu skaitu kopsummā savācis Sergejs Krikaļovs, kurš sešu misiju laikā kosmosā pavadījis vairāk nekā divus gadus. ASV astronaute Pegija Vaitsone ir kosmosā visilgāko laiku pabijusī sieviete. Viņas rekords ir 376 dienas. Vaitsone šobrīd gatavojas nākamajam lidojumam, kas plānots 2016. gada martā.

CollectSPACE, NASA, ESA

Komentāri

  1. Artūrs tieši 10.06.2015 domāja šādi:

    Good for her. :)

  2. renrins tieši 13.06.2015 domāja šādi:

    Tas praktisks labumas arī ir, jeb vnk tikai rekords? Kāda jēga vispār ir no tik ilglaicīgas atrašanās kosmosā? Mērķis tam visam ir kāds?

  3. Nelabojams tieši 14.06.2015 domāja šādi:

    Pamata jēga ir tur, ka nav pārāk bieži jālido augā-lejā, kas ir dārgi un bīstami. Turklāt šoreiz rekords sanāca tikai tāpēc, ka lejā laišanās aizkavējās, šķiet, par kādām pāris nēdeļām.
    Cita jēga vēl, lai pētītu ietekmes un gatavotu cilvēkus starpplanētu lidojumiem, kuru ilgums ir mērāms vismaz simtos dienu. Šis gan nebija tas gadījums, bet, ja man atmiņa neviļ, tad "augšā" pašlaik ir astronauts, kam orbītā bija plānots gads (ne rekords, ja kas) - tieši ar tādu mērķi.
    Šīs ir pārāk dārgas un atbildīgas izpriecas, lai kāds taisītu rekordus tāpat vien. Un mērīšanās ar krāniņiem šai jomā sen ir pagātnē.

  4. Redaktors tieši 14.06.2015 domāja šādi:

    Veseli divi astronauti - http://bit.ly/1ym2mZ4

  5. Jupis tieši 16.06.2015 domāja šādi:

    Nē renrin, ASV, Eiropa, Krievija un citi izšķiež simtiem miljardus, lai tāpat vien turētu cilvēkus kosmosā un stādītu citus muļķīgus rekordus. Domā tač ar galvu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!