ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmais dūju bars pamet SKS


Publicēts: 12.02.2014

Nereti tiek teikts, ka, ja ikvienam būtu iespējams aplūkot Zemi no orbītas augstumiem, cieņa un apbrīna pret mūsu planētu pieaugtu un cilvēki daudz labāk attiektos pret vidi, viens pret otru un planētu kopumā. Šo iespēju tagad papildinās 28 mazu satelītu grupa - Flock 1, kuru palaišana orbītā no Starptautiskās kosmiskās stacijas ir uzsākta 2014. gada 11. februārī. Starp tiem ir arī abi Lietuvas nanosatelīti.

Flock 1 satelītu būvniecība un administrēšana notiek kompānijas Planet Labs paspārnē. Šie nelielie satelīti, kas katrs individuāli tiek dēvēti par Dove, fotografēs Zemi. Iegūtie attēli būs publiski pieejami.

"Mēs uzskatām, ka mūsu misija ir padarīt vieglāk pieejamu informāciju par mainīgo planētu, un tas būs vērtīgs ieguldījums," teica Planet Labs līdzdibinātājs Robijs Šinglers. "Mēs vēlamies, lai mūsu darbam tiktu piešķirta lielāka vērtība nekā mēs iegūtu vienkārši fotografējot, tādēļ mēs nodrošināsim ikvienam brīvu pieeju šai informācijai."

Dove satelīts fotografēs Zemi. Dati tiks uzglabāti satelīta atmiņā un pārraidīti uz Zemi, kad kosmiskais aparāts atradīsies virs virszemes kontroles stacijas. Pēc tam Planet Labs apstrādās attēlus un tos publiskos.

Flock 1 satelīti nodrošinās vērtīgu informāciju dažādu katastrofu gadījumos, kā arī uzlabos pieejamās informācijas apjomu jaunattīstības valstīm par tiem pieejamajiem dabas resursiem un to izmantošanu. Attēlus varēs izmantot arī vides izmaiņu novērošanā, piemēram, analizējot mežu izciršanu vai polāro ledāju pārmaiņas.

Satelītu datus iespējams izmantot arī komerciāliem mērķiem, piemēram, novērojot kompānijai piederošos īpašumus. Piemēram, Flock 1 satelīti spēj nodrošināt naftas līnijas novērošanu, lai savlaicīgi konstatētu noplūdi.

Satelīti novēros apgabalus, kas atrodas 52 grādus uz augšu un uz leju no ekvatora, tādejādi nosedzot lielāko daļu pasaules apdzīvoto apgabalu. To orbītas atradīsies salīdzinoši zemu - aptuveni no 400 līdz 650 kilometru augstumā virs Zemes.

Flock 1 satelītu palaišana notiek no Starptautiskās kosmiskās stacijas NanoRacks mazo satelītu palaišanas programmas ietvaros no Japānas eksperimentālā moduļa.

NASA

Komentāri

  1. Grey_Wolf tieši 12.02.2014 domāja šādi:

    Rīgu nefotogrāfēs :(
    Interesanti zināt kāda būs izšķirtspēja , un vai tie iegūtie attēli attaisnos kosmosa piesārņošanu, jo manuprāt uzstādot 1 vai vairākas spēcīgas kameras uz SKS .. varētu iegūt labākus attēlus.. un iespējams ka tas pat izmaksātu lētāk ...

  2. Redaktors tieši 12.02.2014 domāja šādi:

    SKS kameras tomēr nespētu nodrošinātu tādu pārklājumu kā 28 minisatelīti. Tā kā tie atrodas salīdzinoši zemās orbītās, tad tie ātri un bez atlikuma sadegs atmosfērā. Atsevišķos satelītos ir arī citi eksperimenti, ne tikai kamera fotografēšanai.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: