ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nākamo gadu pavadīt prom no mājām


Publicēts: 22.12.2014

Jauna gada priekšvakarā cilvēki parasta uzstāda jaunus mērķus - neēst saldumus, katru mēnesi ziedot labdarībai, pārcelties uz laukiem, beidzot sākt mācīties utt. ASV astronauts Skots Kellijs un Krievijas kosmonauts Mihails Korņienko ir apņēmušies 2015. gadu pavadīt tālu prom no mājām - Starptautiskajā kosmiskajā stacijā (SKS), tādejādi bruģējot ceļu nākotnē plānotajām ilgajām misijām uz kādu asteroīdu, Marsu vai pat vēl tālāk.

"Šī vienu gadu ilgā misija ir viens no pakāpieniem ceļā, lai mēs spētu pamest Zemei tuvo orbītu," preses konferencē pastāstīja Kellijs. "Kādu dienu mēs dosimies uz Marsu un Starptautiskā kosmiskā stacija ir lieliska platforma, kurā noskaidrot, kā cilvēki var dzīvot un strādāt kosmosā ilgāku laiku."

Kellijs un Korņienko uz SKS dosies jau 2015. gada 27. martā un pavadīs kosmiskajā stacijā veselu gadu. Šī būs pirmā misija SKS, kas ilgs gadu. Abi apkalpes locekļi piedalīsies četrās SKS ekspedīcijās.

"Mēs kosmiskajā stacijā nodarbojamies ar zinātni katru dienu, iespējams, ka tagad tiek veikti kādi 150 eksperimenti, tā tas notiek kopš 2000. gada," teica Kellijs. "Mūsu lidojuma laikā NASA veiks 19 eksperimentus, lai izvērtētu ilgu lidojumu ietekmi uz cilvēka organismu, bet Roscosmos veiks 14 izpētes darbus, daži no tiem ir kopēji pētījumi, kurā piedalīsimies mēs abi."

"Kā jau Skots teica, šī ir platforma turpmākiem ceļojumiem uz  Marsu, uz Mēnesi," piebilda Korņienko. "Tā ir mūsu iespēja nokļūt tālāk kosmosā un šis ir solis, lai to paveiktu."

Gadu ilgā misija ir ne tikai zinātnisks eksperiments, tas ir arī personīgs izaicinājums. Gan Kellijs, gan Korņienko kosmosā ir pavadījuši aptuveni pusgadu. Kellijs ir piedalījies divos vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojumos un vienā SKS ekspedīcijā, savukārt Korņienko šo laiku ir pavadījis SKS.

"Kad pirmo reizi uzradās ideja par gadu ilgu misiju, tas bija aptuveni gadu pēc tam, kad es atgriezos no sava pēdējā lidojuma, un, būšu atklāts, es nebiju pārāk ieinteresēts," teica Kellijs. "Tomēr labi apdomājot, es sapratu, ka, ja es atkal piedalīšos sešu mēnešu ilgā misijā, tas būs tāpat kā iepriekšējo reizi. Man patīk izaicinājumi. Tā kā tas būs divas reizes ilgāk, es uztvēru to kā izaicinājumu, un tad man šī ideja sāka šķist pievilcīga."

"Personīgi man šis lidojums neatškiras no iepriekšējiem trim," piebilda Kellijs. "Mani personīgie mērķi ir, lai neviens neciestu, lai mēs neko nesalauztu un šķirtos kā draugi. Tā tas bija manā pirmajā lidojumā, kas ilga tikai 8 dienas, tad 13 dienu ilgā lidojumā un tad 159 dienu ilgā. Tie kļūst garāki. Es domāju, ka tad, ja es lidošu atkal, tas kļūs bezgalīgs un es nekad neatgriezīšos mājās."

Kellijs kļūs par pirmo ASV astronautu, kas pavadīs veselu gadu kosmosā, ko nevar teikt par Krievijas pārstāvjiem. Iepriekš jau četri kosmonauti ir atradušies Zemes orbītā gadu vai vairāk. 1988. gadā Vladimirs Titovs un Musa Manarovs pavadīja Mir stacijā 365 dienas. Rekordu pārspēja Valērijs Poļakovs, kurš Mir stacijā nodzīvoja 438 dienas no 1994. gada janvāra līdz 1995. gada martam. Pēc trim gadiem Sergejs Avdejevs uzturējās Mir 380 dienas laika posmā no 1998. gada augusta līdz 1999. gada augustam. Kellijs un Korņienko ir tikušies ar dažiem no kosmonautiem, kuri uzturējušies Zemes orbītā gadu vai ilgāk.

"Pēdējā ilgtermiņa misija notika Mir stacijā un tās laikā tika iegūts liels apjoms datu, lai pētītu cilvēka organismu un psihi ilgu kosmisko lidojumu laikā," pastāstīja Korņienko. "Es ceru, ka šī misija noderēs tiem, kas sekos mūsu pēdās."

collectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!