ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Itālija iekaro atklāto kosmosu


Publicēts: 9.07.2013

Tērpies baltā skafandrā, kura kreiso plecu rotā viņa valsts zaļi, balti, sarkani strīpainais karogs, Luka Parmitano 2013. gada 9. jūlijā kļuva par pirmo Itālijas pārstāvi, kas izgājis atklātā kosmosā. Kopā ar NASA astronautu Krisu Kesidiju abi 36. ekspedīcijas inženieri pavadīs kosmosā vairākas stundas, veicot dažādus darbus.

"Tas ir liels pagodinājums un noteikti viens no lielākajiem jebkura astronauta karjeras sasniegumiem," pastāstīja Parmitano. "Mūsu darbs ir ļoti svarīgs, jo mums ir divi galvenie mērķi. Viens ir saistīts ar zinātni, jo mēs savāksim dažus eksperimentus, kas šobrīd atrodas ārpus kosmiskās stacijas. Otra daļa ir saistīta ar tehnoloģijām un uzturēšanas darbiem, lai kosmiskā stacija kļūtu labāka, darbotos ilgāk un efektīvāk."

Šis ir pirmais no diviem izgājieniem atklātā kosmosā, kurus šomēnes realizēs Parmitano un Kesidijs.

Parmitano, kurš jau 41. dienu pavada kosmiskajā stacijā, tika uzņemts Eiropas Kosmosa aģentūras astronautu rindās 2009. gadā. Jāsaka gan, ka viņa dalība 36. ekspedīcijā ir Itālijas Kosmosa aģentūras (ASI) un NASA savstarpējā sadarbības līguma rezultāts.

Atzīmējot vēsturisko notikumu, Parmitano saviem 36. ekspedīcijas kolēģiem bija sagatavojis īpašu maltīti.

"Tā kā es esmu no Itālijas, tad man ir ļoti īpašas attiecības ar kulinārijas mākslu," skaidroja Parmitano. "Viens no maniem projektiem bija līdzdalīt itāļu ēdienus."

2013. gada 6. jūlijā Unity modulī parādījās ielūgums, kas aicināja piecus Parmitano kolēģus uz "il Nodo". Maltītē tika piedāvāta antipasta, lazanja, pesto risotto un baklažāna sacepums ar parmezāna sieru. Saldajā banketa viesi varēja baudīt gaisīgo tiramisu.

"Pavāri ir radījuši patiesi fantastiskus ēdienus," pastāstīja Parmitano. "Lieliski ir arī tas, ka tie ir veselīgi, tajos ir maz nātrija un tie ir sabalansēti, atbilstoši diētas prasībām."

Lai arī Parmitano ir pirmais itālis, kas izgājis atklātā kosmosā, viņš nav pirmais Itālijas pārstāvis, kas ir lidojis ar kosmosa kuģi. Pirmais bija Eiropas Kosmosa aģentūras 1989. gada astronautu klases absolvents Franko Malerba, kas lidoja 1992. gada jūlijā ar NASA vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģi Atlantis STS-46 misijas ietvaros. Turpmākajās divās desmitgadēs kosmosā ir lidojuši vēl četri Itālijas astronauti - Mauricio Čeli, Umberto Guidoni, Paolo Nespoli un Roberto Vitori.

Pirmā Itālijas astronaute-sieviete ir Samanta Kristofereti, kas astronautu klasē mācījās kopā ar Luku Parmitano. Viņas lidojums uz Starptautisko kosmisko staciju ieplānots 2014. gadā.

collectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!