ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

HTV-1 veiksmīgi pietauvojies


Publicēts: 19.09.2009

2009. gada 10. septembrī Japānas automatizētais kravas kuģis HTV-1 uzsāka lidojumu, lai nogādātu Starptautiskajā kosmiskajā stacijā (SKS) pārtiku, instrumentus un pārējo, ne mazāk vērtīgo kravu. 18. septembrī kravas kuģis veiksmīgi saslēdzās ar Harmony moduli.

Pietuvošanās manevra laikā bija vairāki apstāšanās punkti - 500 m, 300 m, 30 m un 10 m. Pēdējais punkts ir "enkurvieta". Šajā pozīcijā HTV-1 tiek notverts ar SKS robotizēto roku. Enkurvietas pozīcijā HTV-1 atrastos tikai 99 sekundes. Pēc tam tas palidotu garām un būtu jāgaida vēl viena orbīta.

Šo procedūru veica 20. ekspedīcijas lidojuma inženiere Nikolē Stotta, pietauvojot HTV-1 pie kosmiskās stacijas Harmony moduļa.

Pēc HTV-1 savienošanas un savienojuma vietas nostiprināšanas, SKS apkalpe atvēra kravas kuģa lūku. Pēc pāris dienām astronauti sāks izkrāmēt mantas un uzstādīs atvestos instrumentus un eksperimentus.

"Tas bija aizraujoši," teica Stotta. "Mēs esam priecīgi, ka šis brīnišķīgais kuģis ir ieradies."

HTV-1 uz kosmisko staciju ir nogādājis aptuveni 6 tonnas kravas. Paredzēts, ka šajā nodalījumā, pēc tam, kad tas būs iztukšots, tiks uzkrāti atkritumi un vēlāk, līdzīgi kā ATV Žila Verna gadījumā, modulis atgriezīsies atmosfērā un sadegs.

HTV-1 veiksmīgais starts un pietauvošanās ir laba ziņa kosmiskās stacijas komandai un "līdzjutējiem" visā pasaulē. Ņemot vērā, ka ASV vairākkārt izmantojamo kravas kuģu flote nākamgad veiks pēdējos lidojumus, jāpriecājas, ka kravas kuģu, kas spēs nogādāt mantas uz SKS, paliek arvien vairāk. Šobrīd kravu uz kosmisko staciju spēj nogādāt JAXA HTV, ESA ATV un Krievijas Progress.

JAXA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!