ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Es zinu, ka kādreiz man dārziņš būs...


Publicēts: 26.01.2016

Kamēr mēs Latvijā dzīvojam sniega un ledus ielenkumā un tikai sapņojam par puķēm dārzos un pļavās, kosmosa jaunumos ziedi ir iespraukušies starp svarīgākajām ziņām, jo Starptautiskajā kosmiskajā stacijā (SKS) ir uzziedējusi cinnija. Vai nav muļķīgi izniekot kosmisko laboratoriju puķu audzēšanai? Lai arī daļa cilvēku domā, ka tas ir viens no muļķīgākajiem eksperimentiem, kāds jebkad veikts kosmiskajā stacijā, patiesībā cinnijas veiksmīga izaudzēšana un uzziedināšana ir būtisks solis tālo kosmosa misiju realizēšanas virzienā.

"Lai arī augi neizauga perfekti," teica doktore Džoija Massa. "Es domāju, ka mēs ieguvām daudz, kā arī uzzinājām daudz jauna par augiem un šķidrumiem, kā labāk organizēt darbu. Neatkarīgi no ziedu iznākuma, mēs esam ieguvēji."

Dārzeņu audzēšanas laboratorija tika uzstādīta 2014.gada maijā. Pirmā raža bija sarkanie romiešu salāti. Protams, arī šajā gadījumā ļoti paties izrādījās teiciens - "pirmie kaķēni jāslīcina", jo daži augi tika zaudēti izžūšanas rezultātā.

Otrā raža tika iesēta jūlija sākumā. Pirmā sējuma kļūdas tika labotas un zaļās lapas auga atbilstoši grafikam. Tikai vienā no "dobēm" iesētais neizauga. Pēc mēneša astronautu ēdienkartē parādījās salāti.

Nākamajā reizē tika iesētas cinnijas, kas tika izvēlētas ne jau skaisto ziedu dēļ, bet gan tādēļ, ka zinātnieki vēlējās noskaidrot, kā mikrogravitācijas apstākļos aug un zied puķes.

"Cinnijas ļoti atšķiras no salātiem," teica Veggie projekta vadītājs Trents Smits. "Tās ir jutīgākas pret dažādiem vides parametriem un gaismu. Tām ir ilgāks augšanas periods - 60 līdz 80 dienas. Tādēļ cinnijas ir grūtāk audzējamas, un, ļaujot tai ziedēt, tas ir labs veids, kā sagatavoties tomātu audzēšanai."

Aptuveni divas nedēļas pēc cinniju izdīgšanas NASA astronauts Kjels Lindgrēns pamanīja, ka ūdens sūcas no dažām dēstu spraugām. Ūdens daļēji ieskāva trīs augus. Desmit dienu laikā zinātnieki pamanīja, ka uz dažu augu lapām parādījušies ūdens pilieni. Tas nozīmēja, ka mitruma ir pārāk daudz. Papildus tam dažu cinniju lapas sāka izlocīties, kas arī liecināja par pārlieku lielu mitrumu sakņu rajonā. Komplektā ar lēnu gaisa apmaiņu liekais mitrums radīja būtiskus draudus "ražai".

Tika nolemts pastiprināt gaisa plūsmu, bet plānotos dārza darbus nācās atcelt, jo kā sniegs uz galvas uzkrita izgājiens atklātā kosmosā. Augu lapas sāka atmirt. Dārzam draudēja lielas briesmas. Uz atmirstošajām augu lapām bija uzradies pelējums.

Veggie komanda tika pamodināta 22.decembrī agri no rīta. Dažu stundu laikā bija izstrādāts jauns rīcības plāns un tas tika nodots NASA astronautam Skotam Kellijam, kurš kļuva par SKS galveno dārznieku pēc tam, kad Lindgrēns atgriezās atpakaļ uz Zemes 18.decembrī. Uzvillcis putekļu masku, Kellijs izgrieza appelējušās lapas un sasaldēja augu paraugus, lai vēlāk tos varētu nogādāt uz Zemi detalizētākai izpētei. Augu virsmas un dēstu kastītes tika nosusinātas, ventilators ieslēgts uz pilnu jaudu. Atlika cerēt, ka tas palīdzēs cīņā pret dārza kaitēkli pelējumu.

Ziemassvētku vakarā Kellijs sazinājās ar Veggie komandu, lai pastāstītu, ka augi tagad izkalst. Kellijam šķita, ka tos nepieciešams aplaistīt. Nākamā laistīšana paredzēta 27.decembrī.

"Es domāju, ka tas būs pārāk vēlu," atcerējās Kellijs. "Es padomāju, ka gadījumā, ja mēs dotos uz Marsu un kaut ko audzētu, mēs būtu atbildīgi par lēmumu, kad laistīt augus. Līdzīgi kā es paskatos uz savu zālāju mājas priekšā un nolemju, ka zāle jāaplej šodien. Es domāju, ka tā to vajadzētu organizēt."

Smits teica, ka šis lēmums esot bijusi viņa Ziemassvētku dāvana, jo kādu laiku Veggie komanda plānoja, kā automatizēt dārza darbus. Tā Kellijs kļuva par pilntiesīgu atbildīgo dārznieku.

"Mēs nodevām vadības grožus Skotam. Viņš ir redzējis salātus, viņam ir visi nepieciešamie darbarīki, tādēļ mēs viņam īsumā pastāstījām par cinnijām," pastāstīja Smits.

Lai arī cinnijām tā bija cīņa par izdzīvošanu, zinātniekiem un astronautiem tā bija lieliska izdevība apgūt jau sarežģītāku augu izaudzēšanu, iespēja praktizēties dažādu problēmu novēršanā.

Divi no augiem neilgi pēc Ziemassvētkiem iznīka pilnībā. Tie tika sasaldēti. Kellijs nemeta plinti krūmos, jo divi atlikušie augi atkopās un tiem parādījās pat ziedpumpuri. Pēc dažām nedēļām pirmais zieds bija izplaucis.

Ir grūti novērtēt, cik milzīgs sasniegums ir viena zieda izplaucēšana, ja šeit uz Zemes tie aug paši un savvaļā zied bagātīgi bez nekādas aprūpes. Tomēr tas nav tikai zinātnieku sasniegums ceļā uz daudzveidīgākas pārtikas iespējām ilgo lidojumu laikā, bet arī pieredze, kas saliedē komandu.

"Augi var uzlabot ilgo misiju apstākļus, kad astronauti ilgstošu laiku pavada izolētībā, ierobežotā telpā un ekstrēmā vidē, kas ir mākslīga un atrauta no dabas," skaidroja Aleksandra Vaitmaire. "Lai arī ne visiem apkalpes locekļiem varētu interesēt darbs ar augiem, daudziem šī būtu lieliska iespēja."

Lai arī šobrīd nevar runāt par nopietniem pierādījumiem, ka augu audzēšana labvēlīgi ietekmē apkalpes psiholoģisko stāvokli, Veggie un līdzīgi eksperimenti sniegs jaunu informāciju arī šajā jomā.

"Nākotnes misijās augu nozīmība visticamāk būs lielāka, ņemot vērā apkalpes ierobežotās iespējas kontaktēties ar Zemi," piebilda Vaitmaire. "Citu izolētu un telpā ierobežotu komūnu, piemēram, Antarktīdas apmetņu, izpēte liecina par to, ka augi ir svarīgi."

Veggie laboratorijā ar SpaceX-8 tiks nogādāti jauni augi - Ķīnas kāposti un astronautiem jau pazīstamie romiešu salāti. 2018.gadā kosmiskajā stacijā mēģinās izaudzināt mazos tomātiņus. Uz Zemes tiek pētīti dažādi gaismas iestatījumi, lai ar izmaiņām apgaismojumā ietekmētu augu minerālu sastāvu.

SKS dārznieka gaitām vari sekot Twitter.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!