ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cerība pievienota


Publicēts: 4.06.2008

Jau otrā "cerības" daļa ir nonākusi starptautiskajā kosmiskajā stacijā. Kibo laboratorija, kas tulkojumā no japāņu valodas nozīmē cerība, vakar tika tika uzstādīta 6 stundu garā izgājienā atklātā kosmosā. 4. jūnijā pulkstens 23:52 pēc Latvijas laikā laboratorija tiks "palaista".

Kibo laboratorijas modulis ir 11,2 metrus garš. Loģistikas modulis tika uzstādīts martā, bet pēdējā daļa, kas ļaus veikt ārpusstacijas eksperimentus kosmosā, tiks nogādāta uz SKS nākamā gada laikā.

Kibo ir lielākais modulis, kas ir pievienots kosmiskajai stacijai. Priecājieties, debesu vērotāji, jo SKS ir ļoti liela zvaigzne naksnīgajās debesīs. Daži astronomi uzskata, ka SKS vizuāli ir sasniedzis jau Venēras spožumu. NASA Destiny modulis ir tikai 8,5 metrus garš, bet ESA Columbus modulis ir punduris ar saviem 6,8 metriem. Jaunā labratorija nodrošinās darba vietas četriem astronautiem.

15 tonnu smago laboratorijas moduli 6 stundu garā izgājienā kosmosā piestiprināja Maiks Fossums un Rons Gerens. SKS robotizēto "roku" vadīja Japānas astronauts Akihiko Hošide un ASV astronaute Kārena Nīberga.

Kibo laboratorijā varēs veikt plaša spektra eksperimentus gan medicīnā, gan bioloģijā un biotehnoloģijā, materiālu ražošanā un komunikācijās. Izpēti varēs veikt gan laboratorijas iekšienē, gan ārpus tās, tā kā eksperimenti var noritēt zem spiediena vai kosmiskajā vakuumā. STS-124 misijas laikā tiks piestiprināta arī 10 metrus gara automatizēta roka, kas palīdzēs veikt darbus ārpus Kibo laboratorijas.

Misijas koordinātori uzskata, ka Kibo piegāde un uzstādīšana ir iekļāvusies plānā, lai arī izgājiens kosmosā tika atlikts par stundu.

BBC

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!