ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ārpuszemes vīruss


Publicēts: 28.08.2008

Cilvēces kosmosa izpētes frontē parādījies jauns ienaidnieks - datorvīruss. W32.Gammima.AG automātiski ievāc informāciju par jums, ja izmantojat tiešsaistes spēles. Kā šis datorvīruss ir nokļuvis starptautiskajā kosmiskajā stacijā? Cik ievainojama ir šī datorizētā lidojošā māja?

Vairākās mākslas filmās vērojams scenārijs, kur ar Zemes izcelsmes vai ārpuszemes vīrusa palīdzību tiek sagrautas satelītu struktūras un citas Zemei un civilizācijai būtiskas sfēras. Ja uz Zemes mēs vairāk vai mazāk sargājam savus datorus, cik nu katrs protam, kas notiek visumā? Vai kosmiskie kuģi ir pasargāti?

Par ārpuszemes datorvīrusiem nekādu ziņu nav.

Savukārt uz Zemes mītošie "tārpi", "trojas zirgi" un citi lopiņi ir sastopami ļoti milzīgā skaitā. Neviens dators nav pasargāts no šādas fermas ieviešanās, jo sevišķi, ja cilvēks datorvīrusiem pieiet ar ideju - "ar mani tas nekad nenotiks" un anti-vīrusu programmu uzskata par lieku sistēmas apgrūtinājumu. Izrādās, ka kosmosa izpētes flotes flagmanis ir palicis bez aizsardzības. Ņemot vērā, kur atrodas SKS, šāds fakts ir ļoti satraucošs.

Datorvīruss jeb "tārps" W32.Gammima.AG pēc Symantec kritērijiem ir ļoti zema riska kods. Inficētajā datorā tas sevi replicē vairākās kopijā, modificē sistēmas reģistru un savāc informāciju no uzinstalētajām tiešsaistes spēlēm. Šo informāciju pēc tam nosūta ieinteresētajai personai, kas to var izmantot ļaunprātīgiem nolūkiem. Šis "grauzējs" nebojā sistēmu, bet darbojas slēpti.

Tā kā SKS iemītnieki visticamāk tiešsaistes spēles nespēlē, viņu personīgā informācija nav apdraudēta. Bet ne jau šī ir lielākā problēma. Kā vīruss tur ir nokļuvis un kādēļ kosmiskā stacija ir tik viegli "aplipināma"?

NASA reportā pavīd iespējamais vīrusa ienešanas mehānisms - "iespējama pārnese no personālās zibatmiņas ierīces."

Interesanti, ka lielākajai daļai SKS datoru nav anti-vīrusu programmas. Vai tāda nebūtu vajadzīga šajā trauslajā, no datoriem atkarīgajā vietā, ja reiz astronauti drīkst izmantot nepārbaudītas personīgās ārējās datu ierīces?

Protams, NASA un SKS komanda var justies atviegloti, ka šis ir praktiski nekaitīgs vīruss. Iedomājieties, ka kāds nopietnāks būtu ticis iekšā sistēmā un neagriezeniski bojājis sistēmas.

Patlaban Krievijas kosmonauts Sergejs Volkovs attīra SKS datorus no šīs sīkbūtnes, izmantojot Norton AntiVirus programmatūru. Cerams NASA mācīsies no šīs kļūdiņas un nākotnē nodrošinās lielāku drošību.

Universe Today

Komentāri

  1. Gacha tieši 28.08.2008 domāja šādi:

    "Neviens dators nav pasargāts no šādas fermas ieviešanās..."

    Lielākā daļa, gandrīz visi vīrusi ir bīstami tikai Windows operetājsistēmai, unix tipa OS gandrīz nav neviena vīrusa.

  2. Jopcik popciks tieši 28.08.2008 domāja šādi:

    Kā tad sastāv ar lidmašīnām? Ja kāds teroristiņš gribēs kādu nogāzt,tad jau nevajadzēs vairs bumbu.Ielaid tik lidmašīnas kompī vīrusu,un vajadzīgajā laikā un vietā tā vnk ba-bac,un zemē būs.Pēdējā laikā tā pārāk bieži tās noskrien no skrejceļiem,vai samazinās gaisa spiediens.Kur garantija,ka tāds vīrusiņš kādā brīdī neatslēdz dzinējus?

  3. Kamelija tieši 28.08.2008 domāja šādi:

    Cilvēki mūsdienās kļuvuši ārkārtīgi vārīgi. Iedomājieties katastrofu, kad uz nedēļu pazustu elektrība... Tad i nekādus datorvīrusus nevajadzētu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!