ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kārtējais kravas kuģis nesasniedz kosmisko staciju


Publicēts: 29.06.2015

2015. gada 28. jūnijs ieies vēsturē kā pirmais kompānijas SpaceX nesējraķetes Falcon 9 neveiksmīgais starts. Kopš 2010. gada Falcon 9 ir veiksmīgi izpildījis uzdevumu 18 reizes. Šoreiz nesējraķetei orbītā bija jānogādā automatizētais kravas kuģis Dragon, kura galamērķis bija Starptautiskā kosmiskā stacija. Mazāk nekā gada laikā šis jau ir trešais gadījums, kad krava netiek nogādāta uz kosmisko staciju.

Falcon 9 startēja 2015. gada 28. jūnijā plkst. 17:21 pēc Latvijas laika no Kanaveralas raga. Pēc 2 minūtēm un 19 sekundēm nesējraķete sāka sadalīties.

"Falcon 9 radās problēmas īsu brīdi pirms izslēdzās pirmā pakāpe," pastāstīja kompānijas SpaceX vadītājs Elons Masks. "Tika reģistrēts paaugstināts spiediens otrās pakāpes šķidrā skābekļa tvertnē."

Pirmās pakāpes dzinēji Falcon 9 gadījumā normāli izslēdzas 159 sekundē pēc starta. Kad raķete sāka sadalīties 139. sekundē, tā atradās aptuveni 45 km augstumā un bija sasniegusi ātrumu 4700 km/h.

Dragon kapsulā atradās vairāk nekā 1800 kilogrami kravas, tai skaitā materiāli dažādiem eksperimentiem. Viens no lielākajiem zaudējumiem ir starptautiskais pietauvošanās adpteris (IDA), kas bija paredzēts kā SpaceX un Boeing izstrādāto apkalpes moduļu pievienošanās vietas.

"Tas mums ir trieciens," teica Viljams Gerštenmaijers no NASA. "Mēs zaudējām daudz zinātnisko iekārtu. Mēs zaudējām IDA un skafandru. Skatīsimies, kā mēs varam šo zaudējumu kompensēt."

Zaudējumu vēl vairāk pastiprina Orbital Sciences Cygnus katastrofa 2014. gada oktobrī un Krievijas Progress zaudējums 2015. gada aprīlī.

"Mēs pieņemam, ka reizi pa reizei kāds kravas kuģis tiek zaudēts. Kosmiskie lidojumi ir sarežģīti, lidojumi uz Zemei tuvo orbītu ir izaicinājums," teica NASA Kosmiskās stacijas programmas vadītājs Maikls Safredini. "Protams, trīs neveiksmes tik īsā laika periodā nav tas, ko mēs gaidījām."

Kosmiskajā stacijā ir pietiekami daudz krājumu, lai apkalpe varētu tur dzīvot līdz oktobrim pat gadījumā, ja neviens kravas kuģis us SKS nelidos. Šobrīd kosmiskajā stacijā atrodas trīs apkalpes locekļi - Skots Kellijs, Mihails Korņienko un Genādijs Padalka. Plānots, ka 23. jūlijā viņiem pievienosies vēl trīs apkalpes locekļi.

Savukārt jau 3. jūlijā ieplānots Krievijas automatizētā kravas kuģa Progress starts, bet augustā vajadzētu lidot Japānas automatizētajam kravas kuģim HTV. Orbital Sciences nākamais lidojums varētu notikt decembrī, lai gan nepieciešamības gadījumā to varētu pārcelt jau uz oktobri. SpaceX šobrīd nodarbojas ar problēmas identificēšanu un cer lidojumus atjaunot vistuvākajā laikā.

NASA, CollectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!