ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ieslēdz skaņu! Merlin 1D


Publicēts: 26.06.2012

Vai vēl atcerieties, ka šī gada maijā kompānijas SpaceX nesējraķete Falcon 9 nogādāja uz Starptautisko kosmisko staciju kapsulu Dragon? Pirmo reizi privātas kompānijas kravas kuģis pietauvojās pie lielākā Zemes mākslīgā pavadoņa. Bet vai zināji, ka šīs raķetes dzinējs ir nodēvēts par Merlinu?

Merlins ir dzinējs, kura radīšanā ir izmantotas gan NASA iestrādes, gan jaunākās tehnoloģijas. Līdz šim ir uzbūvētas jau vairākas Merlina paaudzes. Pēdējā no tām ir 1D, kas nesen tika pārbaudīta SpaceX izmēģinājumu bāzē Teksasā, ASV.

Dzinējs tika darbināts vairāk nekā 3 minūtes. Iegūtie rezultāti atbilda gaidītajam un jau nākamgad šis dzinējs tiks izmantots ar uzlabotu Falcon 9 nesējraķeti. 1D ir līdz šim jaudīgākais šī tipa dzinējs.

Būs divi 1D tipa dzinēji. Viens tiks izmantots Falcon 9 pirmajā pakāpē un ir paredzēts izmantot atmosfērā, bet otrā tipa dzinējs ir paredzēts vakuuma apstākļiem. Abi dzinēji tiks izmantoti gan Falcon 9, gan Falcon-Heavy modeļos.

Izstrādes stadijā šobrīd ir Merlin 2, kura celtspēja, kā apgalvo SpaceX pārstāvji, būs līdz pat 800 000 kilogramiem. Tas ir vairāk nekā Saturn V F5 dzinējiem. Merlin 2 paredzēts izmantot Falcon smagā tipa nesējraķetēm.

Varat tikai iztēloties, kurp nodomājis doties Elons Masks...

 

Bad Astronomy

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: