ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

CRS-5 sasniedzis galamērķi


Publicēts: 12.01.2015

2015. gada 10. janvārī 11:09 pēc Latvijas laika startējušais kompānijas SpaceX Dragon CRS-5 misijas ietvaros ir veiksmīgi sasniedzis Starptautisko kosmisko staciju (SKS). Galvenais misijas mērķis ir realizēts, ko gan nevar teikt par mēģinājumu pirmo pakāpi nosēdināt uz peldošas platformas. Pirmā pakāpe platformu sasniedza, bet kā rakstīja Elons Masks "tuvu, bet ne cigārs". Pati platforma nav bojāta, bet daļu ekipējuma, kas atradās uz klāja, vajadzēšot nomainīt.

Kā jau tika plānots, Dragon kravas kapsula SKS sasniedza 12. janvārī, kur to jau ir satvērusi robotizētā roka, kas pietauvos kravas kuģi Harmony modulim. Kravas kuģis uz SKS nogādāja dažādas mantas, tai skaitā 256 eksperimentus, kuri tiks veikti SKS pirmās gadu ilgās misijas ietvaros, kuru plānots uzsākt 2015. gada martā. Kopējais kravas apjoms ir vairāk nekā 2 tonnas.

Dragon kravā ir gan tā aprīkojuma rezerves kopijas, kuras uz kosmisko staciju neizdevās nogādāt ar Cygnus kapsulu, gan pārtika un apkalpei nepieciešamās mantas. Uz kosmisko staciju ir devušās arī augļu mušiņas un plakantārpi, kuru izpēte palīdzēs saprast, kā mikrogravitācijas apstākļi ietekmē dzīvos organismus. Dragon uz kosmisko staciju nogādāja arī iekārtu CATS, kas tiks novietota ārpus kosmiskās stacijas, lai pētītu mākoņus un aerosolus Zemes atmosfērā, kas, kā tiek uzskatīts, tiešā veidā ietekmē klimatu. Uz SKS tika aizvesta arī IMAX kamera, kura tiks izmantota 3D filmas veidošanai.

Kravas kapsulas atgriešanās plānota aptuveni pēc mēneša, kad Dragon uz Zemi nogādās vairāk kā 1500 kilogramus kravas.

P.S. "tuvu bet ne cigārs" ir izteiciens, kas radies ASV 20. gadsimta sākumā. Latviski sakot - tuvu, bet ne mērķī.

CollectSPACE, NASA

Komentāri

  1. Juris tieši 12.01.2015 domāja šādi:

    tas gan ir ļoti interesanti!

  2. shpokas tieši 12.01.2015 domāja šādi:

    ar cigāru Masks bija domājis klasisku amīšu teicienu par laimestu šautuvē.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!