ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Soyuz TMA-11M veiksmīgi startējis


Publicēts: 7.11.2013

2013. gada 7. novembrī plkst. 6:14 pēc Latvijas laika no Baikonuras kosmodroma startēja Soyuz TMA-11M, kas pēc sešām stundām Starptautiskajā kosmiskajā stacijā nogādās krievu kosmonautu Mihailu Tjurinu, NASA astronautu Riku Mastračio un JAXA astronautu Koiči Vakatu. Kopā ar trim apkalpes locekļiem uz kosmisko staciju tiek vesta arī 2014. gada ziemas Olimpisko spēļu lāpa.

Lai atzīmētu šo īpašo notikumu, gan starta laukums, gan pati nesējraķete tika izgreznota ar olimpisko simboliku.

"Cilvēces vēsturē olimpiskā lāpa, iespējams, ir vissenākais miera simbols," preses konferences laikā teica Mihails Tjurins. "Ir liels prieks un atbildības sajūta par mums uzticēto miera simbolu."

"Es uzskatu, ka tas ir lieliski, ka mēs šo simbolu nogādāsim kosmiskajā stacijā, kas ir  vēl viens starptautiskās sadarbības paraugs," piebilda Mastračio. "Ir labi, ka mēs varam savienot šos abus notikumus - Olimpiskās spēles un Starptautisko kosmisko staciju. Mēs priecājamies, ka varam kaut nedaudz tajā piedalīties."

Plānots, ka Soyuz TMA-11M ar kosmisko staciju saslēgsies 7. novembrī plkst. 12:31 pēc Latvijas laika. Šo notikumu tiešraidē varēs vērot NASA TV.

Aptuveni divas stundas vēlāk tiks atvērta lūka un Tjurinu, Mastračio un Vakatu sveiks 37. ekspedīcijas komandieris Fjodors Jurčihins, kā arī lidojuma inženieri Kārena Naiberga, Luka Parmitāno, Oļegs Kotovs, Sergejs Rjazanskis un Maiks Hopkinss.

Kopš 2009. gada oktobra Starptautiskajā kosmiskajā stacijā nav bijuši deviņi cilvēki. Parasti apkalpe, kuras darba laiks ir noslēdzies, jau ir atgriezusies uz Zemes, kad pietauvojas nākamās apkalpes kosmosa kuģis. Par godu olimpiskās lāpas ceremonijai, šoreiz grafiks tika nedaudz pamainīts.

Soču Olimpisko spēļu lāpa jau ir trešo spēļu lāpa, kas viesosies kosmosā. Iepriekš lāpas kosmosā pabija 1996. un 2000. gadā, kad tās turp nogādāja ar ASV vairākkārt izmantojamajiem kosmosa kuģiem. 2014. gada ziemas Olimpisko spēļu lāpa ir tāda pati kā tās līdzinieces uz Zemes, izņemot papildus saiti.

Tomēr Soču lāpa būs pirmā, kas tiks nogādāta atklātā kosmosā. Plānots, ka darbi ārpus kosmiskās stacijas tiks veikti 9. novembrī sākot no plkst. 16:30 pēc Latvijas laika.

38. ekspedīcijas komandieris Oļegs Kotovs un lidojuma inženieris Sergejs Rjazanskis nogādās lāpu kosmosā. Šis notikums tiks iemūžināts gan video, gan fotogrāfijās. Pēc tam lāpa atgriezīsies uz Zemes kopā ar Soyuz TMA-09M apkalpi - Jurčihinu, Naibergu un Parmitāno. Pēc trim mēnešiem kosmosā pabijusī lāpa ienesīs olimpisko uguni stadionā, iezīmējot Soču olimpisko spēļu sākumu.

Tjurins, Mastračio un Vakata strādās kosmiskajā stacijā līdz 2014. gada maijam. Visi trīs ir kosmisko lidojumu veterāni. Tjurinam šī jau ir trešā reize, kad viņš ilgāku laiku uzturēsies kosmosā un otrā reize, kad viņš dodas uz Starptautisko kosmisko staciju. Mastračio un Vakata kosmosā jau ir pabijuši trīs reizes. Vakata kļūs par pirmo Japānas izcelsmes Starptautiskās kosmiskās stacijas komandieri, kad 2014. gada maijā viņš pārņems vadību kā 39. ekspedīcijas komandieris.

"Iespējams, ka jūs esat viena no apkalpēm ar vislielāko pieredzi, tādēļ es nevaru iedomāties labāku apkalpi, kas pārstāvētu valstis, kuras uzbūvēja un strādā lielākajā miera laika projektā cilvēces vēsturē," teica NASA kosmiskās stacijas programmas vadītājs Maikls Safredīnī.

NASA, collectSPACE

Komentāri

  1. cimbols tieši 7.11.2013 domāja šādi:

    man vairāk jautājums ,ar kuriem kuģiem var tikt uz SKS? kaukur pa ausu galam itka dzirdeju ,ka amerkaņi šatlu programu slēguši.kā ir ar variantiem nokļūt uz sks ar citu valstu lidaparātiem vai vismaz nosūtīt paciņu?

  2. Redaktors tieši 7.11.2013 domāja šādi:

    Šobrīd cilvēki uz SKS dodas ar Soyuz, bet paciņas var sūtīt ar Eiropas Kosmosa aģentūras ATV, Japānas Kosmosa aģentūras HTV, privātajiem SpaceX Dragon un Orbital Sciences Cygnus, kā arī Krievijas Progress.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!