ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Soyuz MS-04 veiksmīgi atgriezies uz Zemes


Publicēts: 4.09.2017

2017.gada 3.septembrī, rīta gaismai austot (03:21 pēc Latvijas laika), Kazahstānas stepē nolaidās Soyuz MS-04, atvedot atpakaļ uz Zemes trīs Starptautiskās Kosmiskās stacijas (SKS) apkalpes locekļus - NASA astronautus Pegiju Vitsoni un Džeku Fišeru un Krievijas kosmonautu Fjodoru Jurčihinu. Fišers un Jurčihins tādejādi noslēdza 136 dienu garo misiju, kura sākās 2017.gada 20.aprīlī, kad Soyuz MS-04 devās uz kosmisko staciju. Savukārt Vitsone uz Zemes atgriezās pēc 288 dienām, kļūstot par otro kosmosā visilgāko vienlaidus periodu pavadījušo NASA astronauti aiz Skota Kellija, kurš kosmiskajā stacijā nodzīvoja 340 dienas.

"Es teiktu, ka nejutu, ka šis periods būtu bijis ilgāks par iepriekšējiem diviem, kas ilga sešus mēnešus," rakstīja Pegija Vitsone. "Visilgākā šķita pēdējā nedēļa. Es domāju, ka tas ir saistīts ar apziņu, kur tu gribi būt un kur tev jābūt. Tiklīdz apzinies, ka gribi mājās, tā laiks sāk vilkties."

Vitsone, kuras kontā šis jau ir trešais ilgais periods kosmiskajā stacijā, kopumā kosmosā ir pavadījusi 665 dienas, 22 stundas un 22 minūtes. Nākamais NASA "ilg-kosmosotājs" ir Džefs Viljams, kurš no Vitsones atpaliek par 131 dienām.

Pēdējās misijas laikā Vitsone pildīja SKS komandieres pienākumus, kļūstot pagaidām par vienīgo sievieti, kas kosmiskās stacijas komandiera amatā stājusies otro reizi, kā arī Vitsone ir līdz šim vecākā sieviete, kas pabijusi kosmosā. Viņai šobrīd ir 57 gadi. Papildus visiem minētajiem rekordiem ir vēl viens pieminēšanas vērts - viņa ir piedalījusies 10 izgājienos atklātā kosmosā, pavadot ārpus kosmiskās stacijas vairāk nekā 60 stundas.

"Es vairākkārt esmu teikusi, ka nejūtos ērti, kad tiek pieminēti rekordi," rakstīja Vitsone. "Es domāju, ka ir svarīgi nemitīgi pārspēt rekordus, jo tas liecina, ka mēs virzāmies uz priekšu."

Fišeram šis bija pirmais lidojums kosmosā, bet Jurčihins kosmosā jau ir pavadījis 673 dienas. Savas uzturēšanās laikā abi izgāja atklātā kosmosā. Fišers darbojās komandā ar Vitsoni un pavadīja ārpus kosmiskās stacijas 6 stundas un 59 minūtes. Savukārt Jurčihins devās atklātā kosmosā jau devīto reizi un atradās tur 7 stundas un 34 minūtes.

Šobrīd kosmiskajā stacijā uzturās Rendijs Bresniks (NASA), Paolo Nespoli (ESA) un Sergejs Rjazanskijs (Roscosmos), kuriem 2017.gada 12.septembrī pievienosies NASA astronauti Marks Vande Hei un Džo Akaba, kā arī Roscosmos kosmonauts Aleksandrs Misurkins.

collectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!