ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Liu Janga - pirmā Ķīnas pārstāve kosmosā


Publicēts: 18.06.2012

2012. gada 16. jūnijā ar kosmosa kuģa Shenzhou 9 startu aizsākās jau ceturtā Ķīnas pilotējamā misija, nogādājot kosmosā trīs astronautus jeb taikonautus, no kuriem viena ir sieviete. Misijas ietvaros tiks veikta saslēgšanās ar Ķīnas kosmiskās stacijas moduli.

Apkalpes komandieris ir Žings Haipengs, kurš lidoja 2008. gadā ar Shenzhou 7. Savukārt apkalpes locekļiem Liu Vangam un Liu Jangai šis ir pirmais lidojums.

Liu Janga ir 56. sieviete, kura pabijusi kosmosā, no vairāk nekā 500 kopumā lidojušajiem cilvēces pārstāvjiem. Pirmo reizi sieviete kosmosā devās 1963. gadā. Tā bija PSRS pilsone Valentīna Tereškova.

"Esmu pateicīga dzimtenei un manai tautai," preses konferencē teica Liu Janga. "Es jūtos pagodināta, ka varu pārstāvēt kosmosā simtiem miljoniem Ķīnas sieviešu."

Bērnībā Janga vēlējusies kļūt par konduktori, vēlāk - par juristi, bet tagad viņa devusies kosmosā kā pirmā Ķīnas pilsone.

Liu Janga, kura tagad ir 33. gadus veca, atceras, ka profesijas izvēli noteica Tautas atbrīvošanas armijas vizīte skolā. Pēc tam viņai bija skaidrs, ka vēlas kļūt par piloti.

"Jau no pirmās dienas man teica, ka es neatšķiros no astronautiem-vīriešiem," teica Janga.

Liu Janga ir precējusies, bet bērnu pagaidām viņai nav.

Armijai Janga pievienojās 1997. gadā. Kopš tā laika viņa ir nolidojusi 1680 stundas. 2010. gada maijā viņa tika aicināta pievieoties astronautu rindām.

"Kā pilote es lidoju debesīs. Tagad, kad esmu astronaute, es lidošu kosmosā. Tas būs daudz augstāk un tālāk," reportieriem stāstīja Liu Janga, kuras hobijs ir ēdiena gatavošana.

"Cik vien tas būs iespējams, es gribu izbaudīt bezsvara stāvokli, priecāties par Zemi un redzēt mūsu brīnišķīgās mājas," teica Janga. "Es pierakstīšu savas izjūtas un pieredzi, lai pēc tam varētu līdzdalīt ar ikvienu."

Misijas ietvaros Liu Janga veiks virkni medicīnisku eksperimentu, kā arī piedalīsies kosmosa kuģa saslēgšanās ar kosmisko staciju procedūrā.

PhysOrg, CollectSPACE

Komentāri

  1. Redaktors tieši 29.06.2012 domāja šādi:

    Shenzhou 9 nosēšanās. Beigas interesantas :)http://www.youtube.com/watch?v=OClGpndVNwU

  2. Redaktors tieši 29.06.2012 domāja šādi:

    Vēl viens interesants videomateriāls par Liu Jangu kosmosā.http://english.cntv.cn/program/newsupdate/20120627/111213.shtmlPaldies Gatim K. par linku.

  3. cydonia tieši 1.06.2013 domāja šādi:

    shenzhou 10 starts bija paredzēts 2013.gada jūnijā. pagaidām nekas nav mainījies. konkrētu datumu ķīnieši (kā parasti) neizpauž, bet varam cerēt, ka starts notiks tuvāko nedēļu laikā.

  4. cydonia tieši 4.06.2013 domāja šādi:

    ķīnieši joprojām nav pazioņojuši shenzhou 10 starta laiku, bet shenzhou 10 ir izripināts no angāra un dodas uz starta laukumu. ņemot vērā iepriekšējos shenzhou startus un laiku kas nepieciešams nesēja sagatavošanai lidojumam starta laukumā, labs minējums varētu būt 11.jūnijs.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!