ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pavasarī mestās ēnas pagarinās...


Publicēts: 13.04.2009

... uz Saturna gredzeniem pavadoņu mestās ēnas pagarinās. Tā ir droša pazīme, ka Saturns drīz sasniegs ekvinokciju. Saturna griešanās ass atrodas noteiktā lenķī pret tā orbītas plakni ap Sauli. Tāpat kā uz Zemes, arī uz Saturna ir vērojami gadalaiki. Katrus 15 gadus, kas ir aptuveni puse no Saturna gada, uz šīs planētas vērojams īpašs stāvoklis.

Šajā laikā uz planētas labi redzama gredzena ēna. Savukārt pavadoņu ēnas šķērso gredzenu. Pat vismazākie akmens un ledus bluķi met ēnas gredzenos. Gredzens paliek arvien šaurāks un šaurāks. Ekvinokcijas brīdī tas praktiski nav redzams. Šogad kulminācija tiks sasniegta 11. augustā.

Cassini kosmosa kuģa pagarinātās misijas viens no galvenajiem uzdevumiem bija ekvinokcijas stāvokļa novērošana uz Saturna un tā gredzeniem. Ne par velti šim pagarinājumam ir piešķirts nosaukums Cassini Equinox misija.

2009. gada 8. janvārī tika nofotografēta pirmā ēna. Tās avots bija Epimetejs, aptuveni 113 km liels pavadonis.

12. februārī sekoja Pāns, kurš ir tikai 30 km diametrā.  Tā ēna šķērsoja A gredzenu, pašam pavadonim atrodoties Enkes spraugā.

Savukārt jaunākais attēls, kurā redzama vai nu Mimas vai Tetis ēna, ir interesants ne tikai ar šo vienu faktu. Ja jūs uzmanīgi aplūkosiet vietu, kur tumšākie gredzeni pāriet uz gaišākajiem, pamanīsiet, ka gredzena mala izskatās robaina. Aplūkojiet šo malu vēl vērīgāk un sapratīsiet, ka tās arī ir ēnas. Lai arī tiešā veidā visus šos sīkos akmens un ledus bluķus nav iesppējams novērot, laikā ap ekvinokciju var novērot to mestās ēnas.

NASA, Cumbrian sky

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!