ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini pabeidz mērīt Encelada gravitāciju


Publicēts: 3.05.2010

NASA zonde Cassini ir veiksmīgi pabeigusi 26 stundas ilgušos Saturna pavadoņa Encelada novērojumus, nosūtot uz Zemi datus, kas ļaus labāk izprast pavadoņa iekšējo uzbūvi un sastāvu.

Cassini tuvākajā punktā atradās tikai 100 kilometru attālumā no Encelada virsmas. Lidojuma laikā zonde izlidoja cauri vienam no dienvidpola ledus geizeriem.

Stabilie sakari ar Tālo kosmosa sakaru tīklu (DSN) nodrošināja iespēju mērīt Encelada gravitāciju. Analizējot signāla izmaiņas, būs iespējams noskaidrot vai zem slavenajām "tīģera strīpām" atrodas okeāns, dīķis vai ezers. Eksperimenta rezultāti palīdzēs uzzināt kā augšup ceļas siltākā ledus burbuļi.

Šī pārlidojuma primārais uzdevums bija radio eksperimenti. Optiskie instrumenti nebija pavērsti pret pavadoni lielāko lidojuma daļu, tādēļ iegūti tikai attēli no liela attāluma.

Cassini šādu pārlidojumu laikā parasti izmanto dzinējus, bet šoreiz tie bija izslēgti un zonde darbojās tikai uz reakcijas zobratiem. Dzinēju izmantošana kosmosa kuģim piešķir paātrinājuma efektus, kas apgrūtinātu precīzus mērījumus, kādi nepieciešami radio eksperimentam.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!