ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini lidos garām Mimasam


Publicēts: 13.02.2010

2010. gada 13. februārī NASA zonde Cassini ļoti tuvu palidos garām Saturna pavadonim Mimasam, kurš nereti tiek salīdzināts ar filmā "Zvaigžņu kari" attēloto Nāves zvaigzni.

Mimasa raksturīgākā iezīme ir milzīgais, 140 kilometrus lielais Heršela krāteris. Zinātnieki cer, ka Cassini augstas izšķirtspējas fotogrāfijas palīdzēs izprast kādēļ pavadonis netika sašķaidīts gabalos, kad notika šī iespaidīgā sadursme. Tiks veikta arī mazo krāteru uzskaite Heršela krāterī, lai labāk noteiktu tā vecumu.

Cassini infrasarkano staru spektra spektrometrs tiks izmantots, lai noteiktu pavadoņa temperatūru. Savukārt pārējo instrumentu dati palīdzēs precizēt virsmas sastāvu.

Lidošana garām Mimasam ir augstas pilotāžas darbs, jo šis reģions ir ļoti putekļains. Cassini tiks pavērsts ar lielo antenu uz priekšu, lai tā nodrošinātu daļēju aizsardzību. Tuvākajā punktā zonde atradīsies 9500 kilometru attālumā no neparastā pavadoņa.

Mimass ir viens no Saturam tuvākajiem pavadoņiem, kura diametrs ir 396 kilometri. Heršela krātera diametrs ir aptuveni 1/3 daļa no pavadoņa diametra. Krātera sienas ir 5 kilometrus augstas un atsevišķās vietās krāteris ir pat 10 kilometrus dziļš.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!