ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini lidos garām Enceladam


Publicēts: 1.11.2009

2009. gada 2. novembrī automatizētais kosmosa kuģis Cassini jau septīto reizi lidos garām gredzenotās Saules sistēmas planētas Saturna pavadonim Enceladam, lai no jauna ielūkotos dienvidpola ledus spraugās un no tām plūstošajos geizeros.

"Pēc tik daudziem lidojumiem garām šim pavadonim, mēs jau sākam uzskatīt Enceladu par senu draugu. 2009. gada 2. novembra pārlidojuma laikā mēs kļūsim vēl tuvāki un personīgāki. Cassini gatavojas veikt lidojumu īpaši dziļi iekšā pašās izplūdes strūklās, kas nāk no dienvidpola spraugām, lai mēs varētu labāk izpētīt to sastāvu un blīvumu," pastāstīja Cassini komandas zinātniece Bonija Burati.

Cassini palidos garām 100 kilometru attālumā. Kosmosa kuģis ir lidojis vēl tuvāk - 25 kilometri, bet šī būs pirmā reize, kad Cassini lidos cauri izplūdes strūklām tik tuvu pavadoņa virsmai.

Septītā pārlidojuma laikā cauri izplūdes strūklām Cassini lidos ar ātrumu 8km/s. Tas nozīmē, ka izplūdes strūklā kosmosa kuģis atradīsies aptuveni minūti.

Pēc tam tiks ieslēgts Cassini infrasarkano staru spektra instruments, lai izmērītu dienvidpola "tīģera strīpu" temperatūru. Pēc dažām minūtēm tiks ieslēgts ultravioletā spektra instruments, kas veiks izplūdes strūklu pētījumus uz Saturna fona. Tad vēlreiz tiks izmantots infrasarkano staru spektra instruments.

Šī pārlidojuma galvenais mērķis ir izplūdes strūklu daļiņu analīze, nosakot to izmēru, masu, lādiņu, ātrumu un sastāvu. Šoreiz mazāk uzmanības tiek pievērsts vizuālajam materiālam, bet vairāk tieši sastāvam un uzbūvei. Tomēr fotosesijas ir neiztrūkstoša sastāvdaļa šādos pārlidojumos, tā kā attēli būs.

Līdz šim ir izdevies noskaidrot, ka izplūdes strūklu sastāvā ir ūdens tvaiks, nātrijs un organiskās vielas, tādas kā oglekļa dioksīds.

Tik dziļu lidojumu cauri izplūdes strūklām nācās gaidīt pietiekami ilgi, jo zinātnieki gribēja būt pilnīgi droši, ka šāds lidojums nekaitēs Cassini. Tika veikti rūpīgi pētījumi, lai noskaidrotu, cik liels attālums ir drošs, kāda trajektorija ir jāplāno, lai lieki netērētu degvielu. Tā kā lidojums cauri izplūdes strūklai būs ļoti ātrs, nāksies ieslēgt Cassini dzinējus, lai nodrošinātu papildus stabilitāti.

Nākamais lidojums cauri izplūdes strūklām plānots jau 2010. gada 28. aprīlī.

OnOrbit

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!