ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini Equinox


Publicēts: 1.01.2009

Ja jūs iegrieztos NASA Cassini misijas mājaslapā, tad būtu pārsteigti, cik ļoti ir izmainījusies jau ierastā Interneta lapa. Cassini ir veiksmīgi noslēdzis pirmo darba posmu. Varētu teikt, ka nelielā kosmiskā zonde ir saņēmusi "darba līguma pagarinājumu", kurš, par godu 2009. gada vasaras notikumiem, ir nosaukts par Equinox misiju.

2008. gada jūnijā noslēdzās sākotnēji iecerētais darba posms 4 gadu garumā. Tā kā kosmosa kuģis bija vairāk kā pie labas veselības, misija, kā jau tas ir pierasts, tika pagarināta līdz 2010. gada septembrim. Cassini Equinox misijas laikā zinātnieki centīsies atbildēt uz jautājumiem, kuri radās sākotnējās darbības laikā.

Misijas pagarinājums ir ieguvis nosaukumu, pateicoties 2009. gada augustā notiekošajai Saturna ekvinokcijai, kad Saule būs tieši iepretī Saturna ekvatoram. Pēc tam Saule sāks apspīdēt planētas, gredzenu un pavadoņu ziemeļu puses. Nenoliedzami, notiks klimata pārmaiņas, kuras tad arī ir plānots novērot misijas pagarinājuma laikā.

Cassini vēros ne tikai gredzenoto planētu un tās gredzenus, bet arī divus no visinteresantākajiem Saturna pavadoņiem - Titānu un Enceladu. Nākamais lidojums gar Titānu notiks 2009. gada 7. februārī 960 kilometru augstumā.

Cassini komanda ir nopublicējusi vairākus interesantus Saturna un tā gredzenu attēlus, kuri fotografēti 2008. gada jūlijā. Fantastiskais Saturna attēls ir veidots no 30 dažādām fotogrāfijām. Kopējais ekspozīcijas laiks ir aptuveni 2 stundas. Attēlā tikuši seši pavadoņi - Titāns, Jānuss, Mimass, Pandora, Epimetejs un Encelads. Fotografēšanas brīdī Cassini atradās aptuveni 1,1 miljons kilometru attālumā no Saturna.

Otra, ne mazāk fantastiska fotogrāfija ir 45 attēlu kompozīcija, kurā redzama Saturna gredzenu uzbūve. Jūs varat redzēt C gredzenu ar Kolombo un Maksvella spraugām, B gredzenu un tam sekojošo Cassini spraugu, A gredzenu ar Enkes un Kēlera spraugām, un tālu labajā pusē - šauro F gredzenu. Kopējais platums ir aptuveni 65 700 kilomteru.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!