ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ultima Thule rokas stiepiena attālumā


Publicēts: 27.12.2018

2019.gads iesāksies visai spraigi - NASA kosmiskais aparāts New Horizons lidos garām Koipera joslas objektam 2014 MU69, kas nodēvēts par Ultima Thule, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē vietu, kas atrodas aiz zināmās pasaules robežām. Ultima Thule atrodas tālu aiz Neptūna orbītas, pašā Koipera joslas sirdī. New Horizons ir pirmais cilvēka radītais aparāts, kas sasniedzis tik tālu objektu.

Ultima Thule riņķo ap Sauli pa riņķveida orbītu, kas liecina par to, ka konkētais objekts ir izveidojies esošajā attālumā no Saules. Zinātniekiem šis fakts šķiet interesants, jo tādejādi Ultima Thule uzskatāms par sākotnējā Saules miglāja tālāko reģionu paraugu, kas būs saglabājies neskartā formā, jo šādā attālumā no Saules temperatūra ir tuvu aboslūtajai nullei.

Objekts 2014 MU69 tika atklāts 2014.gadā, izmantojot Habla teleskopu. Tas ir tik blāvs un atrodas tik tālu, ka šo reģionu izpētīt ar mūsdienās pieejamajiem teleskopiem nav iespējams. 2016.gadā zinātnieki noteica, ka Ultima Thule virsma ir sarkanā tonī, bet 2017.gadā, izmantojot notikumu, kad MU69 uz brīdi aizklāja tālāk esošu zvaigzni, tika noteikts objekta izmērs - aptuveni 30 km. Savukārt New Horizons komandai ir izdevies noteikt objekta spēju atstarot gaismu, kas ir aptuveni 10%. Tikpat labi gaismu atstaro augsne jūsu mazdārziņā. Šobrīd praktiski nekas nav zināms par objekta uzvedību, piemēram, rotācijas periodu, kā arī to, vai šim objektam ir savi pavadoņi.

Tomēr viss strauji mainīsies 2018.gada nogalē un 2019.gada pirmajās dienās. Nieka 72 stundu laikā Ultima Thule no blāva gaismas punkta pārtaps jaunā un salīdzinoši labi izpētītā pasaulē, jo New Horizons veidos gan objekta karti, pētīs virsmas ķīmisko sastāvu, meklēs pavadoņus, gredzenus un atmosfēru. Kosmiskais aparāts mērīs MU 69 temperatūru un centīsies noteikt tā masu.

Līdz šim veiktie novērojumi neliecina par pavadoņu, gredzenu un citu potenciāli bīstamu objektu esamību MU69 tuvumā, tādēļ New Horizons komanda lidos garām objektam aptuveni 3500 km attālumā. Jāņem vērā, ka New Horizons lido ar ātrumu aptuveni  50 700 km/h. Šādā ātrumā sadursme pat ar nelielu objektu var izrādīties liktenīga nelielajam aparātam.

Visus elpu aizraujošos notikumus, tai skaitā pirmos attēlus, varēs vērot vairākos tiešraides pasākumos.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!