ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ultima Thule portrets


Publicēts: 2.01.2019

2019.gada 1.janvāra rītā NASA kosmiskais aparāts pabrāzās garām tālam Koipera joslas objektam - 2014 MU69, kas pazīstams kā Ultima Thule. Tuvākajā punktā New Horizons no izpētes objekta šķīra 3500 kilometru. Attēli liecina, ka Ultima Thule ir kontaktobjekts. To veido divi lodveida bluķi, kurus savieno šaurāka pāreja. Dati, kas iegūti pārlidojuma laikā, tiks nosūtīti uz Zemi turpmāko 20 mēnešu laikā.

Detalizētākajos attēlos redzams Koipera joslas objekts brīdī, kad New Horizons atradās aptuveni 28 000 km attālumā. Izšķirtspēja šim attēlam ir aptuveni 135 metri uz pikseli.

Lielākā sfēra, kuras diametrs ir aptuveni 19 km, nodēvēta par Ultima, bet mazākā ar diametru 14 km tiek dēvēta par Thule. Kopējais objekta garums pa garāko asi ir aptuveni 31 km. Zinātnieki uzskata, ka abu objektu apvienošanās jeb sadursme notikusi pašos Saules sistēmas veidošanās pirmsākumos. Iespējamais sadursmes ātrums ir pielīdzināms divu vieglo automašīnu sadursmei, kas sarunvalodā tiek dēvēta par "fender-bender" jeb ļoti niecīga sadursme, kuras rezultātā tiek viegli ielocīta spārna daļa.

Tā kā datu pārraide turpinās, labākās izšķirtspējas attēli vēl tikai gaidāmi. Iespējams jau rītdien piegādātajos datos varēsim vērot krāterus, kalnus, gravas un citus virsmas veidojumus.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!