ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

New Horizons manevri veiksmīgi paveikti


Publicēts: 9.11.2015

Iespējams, ka New Horizons apciemoto pasauļu saraksts nenoslēgsies tikai ar Plutonu un tā sistēmu. 4.novembrī tika veikts pēdējais no četriem manevriem, kuru rezultātā New Horizons jaunā trajektorija to nogādās pie Koipera joslas objekta 2014 MU69, ar kuru automatizētais kosmiskais aparāts satiksies 2019.gada janvārī. Protams, datu ieguve būs iespējama tikai tādā gadījumā, ja NASA apstiprinās misijas pagarinājumu.

New Horizons trajektorijas maiņa ir līdz šim vistālāk no Saules veiktie manevri. Tie tika paveikti, izmantojot dzinējus, kuros kā degviela tiek izmantots hidrazīns. Pēdējais no tiem ilga 20 minūtes. Manevru rezultātā praktiski netika mainīts kosmiskā aparāta ātrums, bet tikai trajektorija, lai novirzītu New Horizons Koipera joslas objekta 2014 MU69 virzienā. Šobrīd no izvēlētā objekta New Horizons šķir aptuveni 1,44 miljardi kilometru.

Šobrīd aprēķini liecina, ka 2014 MU69 kosmiskais aparāts palidos garām tuvāk nekā Plutonam.

Misijas pagarinājuma pieteikums tiks iesniegts 2016.gada sākumā.

Kamēr iespējamais nākamais galamērķis vēl ir vairāku gadu attālumā, New Horizons turpina sūtīt uz Zemi jaunus Plutona un tā sistēmas attēlus, kā arī informāciju par šīm tālajām pasaulēm.

Kā viens no jaunākajiem attēliem ir ienācies Plutona "sirpis", kas nofotografēts aptuveni 15 minūtes pēc tam, kad New Horizons atradās vistuvāk Plutonam.

Interesantu informāciju zinātnieki ir ieguvuši arī par diviem krāteriem uz Hārona. Viens no tiem nodēvēts par Organa krāteri, bet otrs par Skaivokera krāteri. Organa izpētes dati liecina, ka pats krāteris un tā tuvumā izsviestais materiāls ir bagāts ar amonjaka ledu. Savukārt blakus esošajā Skaivokera krāterī, līdzīgi kā citu Hārona krāteru gadījumā, dominē ūdens ledus.

"Kādēļ šie abi krāteri, kas izskatās līdzīgi un atrodas tik tuvu viens otram, ir tik atšķirīgi?" jautājumu uzdeva Vils Grundijs. "Mums ir vairākas idejas par amonjaku Organa krāterī. Tas varētu būt jaunāks, vai, iespējams, objekts ir trāpījis ar amonjaku bagātā ledus slānī zem virsmas. Nevar izslēgt iespēju, ka pats sadursmes objekts ir bijis bagāts ar amonjaku."

Abu krāteru diametrs ir aptuveni 5 kilometri.

"Tas ir fantastisks atklājums," piebilda Bils Makkinons. "Koncentrēts amonjaks ir ļoti spēcīgs antifrīzs ledainajās pasaulēs, un, ja amonjaks tiešām nāk no Hārona dzīlēm, tas varētu palīdzēt izskaidrot Hārona virsmas veidošanos kriovulkānisko procesu rezultātā, kad izverda auksta amonjaka-ūdens magma."

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!