ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Orbital Sciences Antares raķete uzsprāgst īsu brīdi pēc starta


Publicēts: 29.10.2014

2014. gada 29. oktobrī plkst. 00:22 pēc Latvijas laika no Valopa Lidojuma centra startēja kompānijas Orbital Sciences automatizētais kravas kuģis. Nesējraķetei Antares vajadzēja nogādāt kravas kapsulu Cygnus uz Starptautisko kosmisko staciju. Tomēr dažas sekundes pēc starta nesējraķete uzsprāga, iznīcinot kravu un bojājot starta platformu. Notikuma apstākļi un iemesli tiek noskaidroti.

"Mēs pagaidām zinām aptuveni tik daudz, cik redzams video ierakstos," vakarnakt notikušajā preses konferencē pastāstīja Orbital Science viceprezidents un kādreizējais astronauts Frenks Kalbertsons. "Pacelšanās apstājās, notika pirmās pakāpes sadalīšanās un tad tā nogāzās lejā. Pagaidām nav norādes, kas liecinātu par iespējamajiem katastrofas iemesliem. Mums vajag vairāk laika, lai izpētītu notikušo."

Antares raķetes pirmās pakāpes dzinēji ir divi modificēti AJ-26, kas tika būvēti 1970. gados PSRS N-1 raķetes vajadzībām. Otrās pakāpes dzinējā tiek izmantota cietā degviela. Antares krava bija Cygnus kravas kuģis, kurā atradās 2290 kilogrami zinātnisko eksperimentu, rezerves daļas un citas kosmiskajai stacijai un tās iedzīvotājiem paredzētas mantas. Eksperimentālo iekārtu sarakstā bija aprīkojums, ar kuru bija plānots vizuāli analizēt meteoru putekļus, augstspiediena tvertne stacijas lūku slāpekļa rezervju atjaunošanai, kā arī eksperimentālais privātās kompānijas Planetary Resources kub-satelīts.
 Kravas kuģa saslēgšanās ar kosmisko staciju bija plānota 2. novembrī.

Orbital Sciences un NASA apstiprināja, ka cietušo negadījumā nav, bet materiālie zaudējumi starta platformas apkaimē tiks izvērtēti tuvākajā laikā. Kalbertsons aicināja iedzīvotājus un apmeklētājus ziņot par atrastajām atlūzām.

"Izmeklēšanā tiks pētītas atlūzas, kuras mēs atradīsim starta platformas apkārtnē," teica Kalbertsons. "Es vēlos brīdināt cilvēkus, ka tā ir negadījuma vieta, tā ir raķete, uz kuras atradās daudz kaitīga materiāla, tādēļ cilvēkiem nevajadzētu šīs lietas vākt kolekcionēšanai."

Jebkuras atlūzas, ja tādas tiek atrastas, Kalbertsons rekomendēja neaiztikt, bet ziņot par tām vietējām varas iestādēm.

Saskaņā ar 1,9 miljardu USD vērto līgumu, Orbital Sciences būs jākompensē NASA radušies zaudējumi.

"Lai arī NASA ir sarūgtināti, ka trešais kravas piegādes lidojums šodien neizdevās, mēs turpināsim gatavoties nākamajam, tiklīdz būsim atklājuši negdījuma iemeslus," paskaidroja Bils Gerštenmaijers no NASA. "Kosmiskās stacijas apkalpei nedraud pārtikas vai citu kritiski nepieciešamo mantu trūkums."

Šis bija piektais Antares raķetes lidojums un pirmais negadījums.

"Ir smagi zaudēt tādu nesējraķeti," teica Kalbertsons. "Tas nav tik traģiski, kā zaudēt dzīvības, mēs zaudējām tikai kravu. Tomēr aprīkojums ir ļoti svarīgs mums un mūsu klientiem. Mūsu komanda smagi strādāja, lai to sagatavotu, mēs veicām daudzas pārbaudes, lai sagatavotu šo misiju, tomēr kaut kas nogāja greizi un mēs atradīsim kas. Mēs ceram drīzumā atgriezties un lidot atkal."

Savukārt no Baikonuras kosmodroma šorīt 9:09 pēc Latvijas laika startēja automatizētais kravas kuģis Progress M-25M, kura saslēgšanās ar Starptautisko kosmisko staciju plānota 15:09 pēc Latvijas laika. Kravas kuģis uz SKS nogādās gandrīz 3 tonnas kravas. Šī bija pirmā reize, kad Progress misijā tika izmantots uzlabotais Soyuz nesējs - Soyuz 2-1a, kuram ir modernizēta elektronika, digitāla lidojuma kontroles sistēma un celtspēja palielināta par 300 kg. Kad jaunā nesēja drošība būs pārbaudīta kravas misijās, Soyuz 2-1a varētu izmantot arī pilotējamās misijās.

CollectSPACE, Spaceflight Now

Komentāri

  1. poseidons tieši 29.10.2014 domāja šādi:

    Cik noprotu - radās ķibele un tā vietā, lai ļautu raķetei (ar lielu daudzumu degvielas) nogāzties zemē - ap ~20 sek. operators nosūtīja self-destruct komandu = sprādziens ir tikai rezultāts, nevis cēlonis..

  2. makita tieši 30.10.2014 domāja šādi:

    cik stulbi! mūsdienās katra šāda operācija noteikti ir tūkstoš reižu izrēķināta un modelēta, bet tāpat kaut kas noiet greizi.

  3. Mulkari tieši 31.10.2014 domāja šādi:

    Netā klīst versija, ka uzsprādzis viens no dzinējiem. Nesen testēšanas stendā arī uzsprāga tāds pats dzinējs. Tie dzinēji tomēr 40 gadus kaut kādā Krievijas noliktavā stāvējuši, ka tik beigās nesanāk ka skopais maksā divreiz. Nopirka gan jau ka pa lēto no Krievijas, bet beigās izrādīsies, ka daļa dzinēju ir brāķis.
    Bet eksplozija gan iespaidīga gluži kā no Kerbal Space Program

  4. Andis tieši 12.11.2014 domāja šādi:

    Man jau arī šitā likās, tikai kāpēc tad viņi jau no paša sākuma neatteicās no tiem dzinējiem?

    "Orbital Sciences" raķetes sprādzienā vainojams padomju parauga dzinējs
    Vašingtona, 11.nov., LETA--DPA/AFP. Privātā uzņēmuma "Orbital Sciences" bezpilota raķetes "Antares" sprādzienā vainojams padomju parauga dzinējs, kas turpmāk vairs netiks izmantots.
    Raķetē "Antares" izmantots septiņdesmitajos gados Padomju Savienībā projektētais dzinējs "AJ-26", kuru "Orbital Sciences" vajadzībām pārstrādājis "Aerojet Rocketdyne".
    Raķete aprīkota ar diviem "AJ-26" dzinējiem.
    Sākotnējās pārbaudes liecina, ka raķetes sprādzienā 28.oktobrī starta laikā vainojama tehniska problēma vienā no dzinējiem.
    Sprādzienā pilnībā iznīcināta nesējraķete "Antares" un bezpilota kravas kuģis "Cygnus", kam bija jānogādā 2200 kilogramu krava uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS).
    Negadījums "Orbital Sciences" nodarījis zaudējumus vismaz 200 miljonu ASV dolāru apmērā.
    "Orbital Sciences" paziņojusi, ka pārstās izmantot "AJ-26" dzinējus, tā vietā paātrinot "Antares" dzinēja sistēmas izstrādāšanu.
    Padomju raķešu dzinēji "AJ-26" tika izstrādāti septiņdesmitajos gados Mēness misijas programmai, taču pēc vairākkārtējām tehniskām problēmām lidojumos PSRS kosmosa programma no tiem atteicās.

  5. cydonia tieši 25.11.2014 domāja šādi:

    kopā ar antares un cygnus uzsprāga arī 26 (!) Planet Labs satelīti.
    https://www.planet.com/pulse/space-is-hard

    Planet Labs veido orbitālo kameru (nanosatelītu) tīklu, kas atvērtā veidā piegādātu datus (bildes) visiem, kas vēlas. Šobrīd orbītā atrodas 28 satelīti. Līdz nākamā gada vidum ir paredzets orbītā pacelt 131 satelītu. Vot nezinu, kā būs tagad.
    https://www.planet.com/flock1






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!