ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dženisa Vosa dodas uz Starptautisko kosmisko staciju


Publicēts: 14.07.2014

Astronaute Dženisa Vosa nekad nebija viesojusies Starptautiskajā kosmiskajā stacijā (SKS). 2012. gada februārī viņa nomira pēc nesekmīgas cīņas ar krūts vēzi. Lai godinātu astronauti un kompānijas bijušo darbinieci, tikko startējušais Orbital Sciences automātiskais kravas kuģis Cygnus tika nodēvēts Dženisas Vosas vārdā.

"Dženisa daudziem no mums bija draugs, gan Orbital Sciences, gan NASA," teica kompānijas Orbital Sciences viceprezidents un kādreizējais NASA astronauts Frenks Kalbertsons, atceroties Vosu, kura strādāja kompānijā Orbital Sciences kā inženiere. "Mēs vēlamies godināt viņu un viņas ģimeni, nodēvējot šo kosmosa kuģi Dženisas vārdā. Mēs uzskatām, ka tas ir atbilstošs cieņas apliecinājums lieliskai inženierei un izcilai astronautei."

Dženisa Vosa ir otrais kravas kuģis no plānotajiem astoņiem Cygnus kuģiem, kuri dosies uz Starptautisko kosmisko staciju 1,9 miljardu USD vērtā līguma ar NASA ietvaros. Konkrētais kravas kuģis uz SKS nogādās 1664 kilogramus derīgās kravas.

"Kravā ir dažādas mantas, gan pārtika, gan zinātniskie instrumenti," pastāstīja Kalbertsons. "Ja mēs gribam uzturēt tur augšā sešus cilvēkus, mums vajag regulāru kravas piegādi un tas ir tas, ko mēs cenšamies panākt."

Kravas kuģis startēja 2014. gada 13. jūlijā plkst. 20:52 pēc Latvijas laika. Orbītā to nogādāja nesējraķete Antares. Plānots, ka ar SKS Dženisa Vosa saslēgsies pēc dažām dienām. Komandieris  Stīvs Svensons un lidojuma inženieris Aleksandrs Gersts veiks kravas kuģa notveršanas un saslēgšanas manevru, izmantojot robotizēto roku. Cygnus tiks pievienots Harmony modulim. Aptuveni vienu mēnesi kravas kuģis atradīsies pie SKS. Šajā laikā krava tiks pārvietota uz kosmisko staciju, bet uz Cygnus tiks pārnesti atkritumi un nevajadzīgās mantas, kuras sadegs, kravas kuģim atgriežoties atmosfērā.

collectSPACE

Komentāri

  1. jānis tieši 14.07.2014 domāja šādi:

    es pareizi sapratu, ka pēc tam kad krava tiks nogādāta, tad šis kuģis sadegs atmosfērā?

  2. Redaktors tieši 14.07.2014 domāja šādi:

    Jā, Cygnus aptuveni mēnesi atradīsies pie SKS. Derīgo izkrāmēs, salādēs atkritumus un palaidīs lejā, lai sadeg atmosfērā.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!