ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

SELENE saskata Apollo 15 pēdas


Publicēts: 17.07.2008

Japāņu Mēness zonde SELENE, kas pazīstama arī ar nosaukumu Kaguya, ir nofotografējusi Apollo 15 nosēšanās moduļa dzinēju izplūdes gāzu izveidoto oreolu Mēness putekļos. Apollo 15 uz Mēness nosēdās 1971. gadā. SELENE savukārt patlaban lido ap Mēnesi un veido augstas izšķirtspējas trīs dimensiju karti.

Apollo 15 nosēdās Mare Imbrium reģionā 1971. gada 31. jūlijā. Deivids Skots un Džeims Irvins tur pavadīja 18,5 stundas, veicot dažādus zinātniskos darbus. Kad nosēšanās modulis pacēlās no Mēness virsmas, astronauti palūkojās atpakaļ un ievēroja dzinēja izplūdes gāzu izveidoto oreolu. NASA astronauti nofotografēja šo vietu pirms un pēc nosēšanās. SELENE ir pirmā Mēness zonde, kurai ir izdevies vēlreiz nofotografēt šo oreolu ilgus gadus pēc Apollo 15 misijas.

Attēlā, kas iegūts ar SELENE augstas izšķirtspējas kameru, redzams gaišs pleķis tieši tajā pašā vietā Apenīnu kalnu pakājē, netālu no Mare Imbrium, kur nosēdās Apollo 15 modulis. Nosēšanās vietas tuvumā atradās Hadley Rille, kas ir garš, šaurs padziļinājums Mēness virsmā, kas atgādina upes gultni, tikai bez ūdens. Hadley Rille garums ir 80 kilometri, dziļums 300 metri. Apollo 15 viens no primārajiem uzdevumiem bija izprast šī padziļinājuma rašanos. Visticamāk, ka pa šo gultni Mēness agrīnajos attīstības posmos ir plūdusi lava. Apollo 15 astronauti stāsta, ka apkārtne ir bijusi iespaidīga, ieskaitot Apenīnu kalnus.

TC kamera paredzēta Mēness virsmas trīs dimensiju kartes veidošanai. Šajā attēlā kreisajā pusē ir SELENE attēls, bet labajā - Apollo 15 komandas fotogrāfija. Lai arī SELENE attēlā nav redzami sīkumi, jo tās izšķirtspēja ir 10 metri, skaidri redzams, ka tā ir tā pati vieta. SELENE, kas startēja 2007. gadā, turpina ģenerēt trīs dimensiju datus, tādejādi palīdzot zinātniekiem izveidot visdetalizētāko Mēness virsmas karti.

JAXA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!