ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lunohods-1 atbild signālam no Zemes


Publicēts: 29.04.2010

Kalifornijas universitātes fiziķu komandai profesora Toma Mērfija vadībā ir izdevies precīzi noteikt sen pazudušā PSRS visurgājēja Lunohoda-1 spoguļa atrašanās vietu, tādejādi vairāk kā 40 gadus ilgušie meklējumi beidzot ir vainagojušies ar panākumiem.

Automatizētā zonde Luna 17 uz Mēness nosēdās 1970. gada 17. novembrī. Uz tās atradās visurgājējs Lunohods-1. Viena no visurgājēja sastāvdaļām bija Francijā būvētais lāzerreflektors. Pēdējie signāli no PSRS visurgājēja tika saņemti 1971. gada 14. septembrī.

"Neviens nav redzējis atstarotāju kopš 1971. gada," teica Toms Mērfijs.

Viņa vadītā zinātnieku komanda izmanto Apollo astronautu atstātos spoguļus, lai izmērītu Mēness orbītu ar precizitāti līdz vienam milimetram. Tādejādi viņi cer noskaidrot, vai pastāv novirzes no Einšteina vispārējās relativitātes teorijas.

"Mēs pastāvīgi izmantojam trīs atstarotājus, kurus uz Mēness atstāja Apollo 11, 14 un 15 misiju astronauti," skaidroja Mērfijs. "Dažreiz izmantojam arī Lunohod-2 reflektoru, lai gan tas nedarbojas pārāk labi. Bet mēs vēlējāmies atrast Lunokhod-1."

Trīs atstarotāji ir nepieciešami, lai precīzi noteiktu Mēness atrašanās vietu un orientāciju. Ceturtais atstarotājs sniedz papildus informāciju par Mēness formas izmaiņām, bet piektais darbojas kā informācijas signāla pastiprinātājs un piešķir iegūtajiem datiem augstāku precizitātes pakāpi.

"Lunohods-1, ņemot vērā tā atrašanās vietu, būtu vislabākais līdzeklis, kas ļautu izpētīt Mēness kodolu un precīzi noteikt Mēness centru, kas ir ārkārtīgi svarīgs faktors, lai precīzi noteiktu orbītu un pārbaudītu Einšteina teoriju," piebilda Mērfijs.

Mērfija komanda Lunohodu-1 meklēja vairāk kā divus gadus. Izšķirošo pavērsienu nodrošināja jaunākie LRO attēli, kuros Marks Robinsons no Arizonas universitātes atrada pašu visurgājēju. Izrādījās, ka Mērfija komanda ir meklējusi visurgājēju kilometriem tālu no tā patiesās atrašanās vietas.

"Izrādījās, ka mēs to meklējām kilometriem tālu no īstās vietas," teica Mērfijs. "Vienā laika momentā mēs varējām aplūkot futbola laukuma lielu reģionu. Jaunākie LRO attēli un lāzera altimetra dati ļāva noteikt koordinātes ar 100 metru precizitāti. Mēs bijām zirgā un atlika tikai sagaidīt labus novērošanas apstākļus."

22. aprīlī lāzera signāls tika raidīts uz LRO attēlā redzamā visurgājēja koordinātēm, izmantojot 3,5 metru teleskopu Apači punkta observatorijā Ņūmeksikas štatā. Pazudušais atstarotājs tika atrasts un tā attālums no Zemes tika noteikts ar centimetra precizitāti. Pēc 30 minūtēm notika otra signāla pārraide, kas ļāva komandai noteikt reflektora garuma un platuma grādus uz Mēness ar 10 metru precizitāti. Nākamo mēnešu laikā viņi cer precizēt atrašanās vietu līdz vienam centimetram.

"Mēs ātri apstiprinājām, ka signāls ir reāls, un atklājām, ka tas ir pārsteidzoši spožs. Tas ir vismaz piecas reizes spožāks par Lunohod-2 atstarotāja signālu, kuru mēs izmantojam," teica Mērfijs. "Labākais Lunohoda-2 signāls ir 750 atgrieztie fotoni, bet Lunohod-1 pirmajā mēģinājumā mēs ieguvām aptuveni 2000 fotonus. Pēc 40 gadus ilgās klusēšanas tam ir ko teikt."

Lunohod-1 atklājums ir pārsteigums pēc vairāk kā 40 gadus ilgušajiem meklējumiem. Daudzi zinātnieki uzskatīja, ka visurgājējs ir iekritis krāterī vai sagāzies tā, ka tā atstarotājs nav pavērsts pret Zemi.

"Tagad mēs zinām ne tikai to, ka Lunohods-1 ir tur, bet arī to, ka tas ir perfekti pavērsts pret Zemi," teica Mērfijs, kurš cer, ka šis atstarotājs palīdzēs noskaidrot, kādēļ pilnmēness laikā atgrieztais signāls ir vājāks nekā pārējā laikā.

University of California

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!