ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

LRO uzsāk zinātnisko darbu


Publicēts: 19.09.2009

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) instrumentu pārbaude un uzstādīšana ir pabeigta. Tādejādi NASA jaunākā Mēness zonde ir sākusi Zemes pavadoņa kartes veidošanu. LRO jau tagad ir ieguvis datus, lai galarezultātā varētu izveidot visdetalizētāko Mēness dienvidpola karti.

"LRO misijas ietvaros mēs jau tagad esam ieguvuši datus, kuri palīdzēs izveidot uzlabotu Mēness dienvidpola karti," pastāstīja Ričards Vondraks no NASA.

Paredzēts, ka LRO darbosies vienu gadu, atrodoties polārajā orbītā aptuveni 50 kilometru augstumā virs Mēness virsmas. Šī gada laikā tiks izveidota visdetalizētākā Zemes pavadoņa karte, reģistrēts resursu izvietojumu un meklētas vislabākas nosēšanās vietas nākotnē paredzētajiem cilvēku lidojumiem uz Mēnesi. Papildus tiks mērīta temperatūra un radiācijas līmenis.

"LRO instrumenti un kosmosa kuģis turpina darboties ļoti labi," teica Kreigs Tūlijs. "Komanda ir pabeigusi pārbaudes darbus un instrumentu kalibrēšanu plānotajā laikā."

Mēness dienvidpols zinātniekiem šķiet ļoti interesants, jo tur varētu eksistēt ūdens ledus vai ūdeņradis. Pastāvīgi noēnotie krāteri ir vietas, kur neielūkojas Saule un tur ir ļoti auksts, tādejādi tur varētu eksistēt komētu atnestais ledus vai ūdeņradis. Teorētiski iespējams, ka ūdeņradi uz Mēness varētu nogādāt arī Saules vējš. Miljardiem gadu laikā šajos krāteros varētu uzkrāties ievērojams daudzums šīs vērtīgās vielas, kas krietni vien palētinātu Mēness bāzes izveidi un turpmāko dzīvi uz Zemes pavadoņa.

Pirmie rezultāti no LRO neitronu uztvērēja LEND liecina, ka noēnotajos reģionos un to tuvumā varētu būt ūdens un ūdeņradis. Novērojumi tiks turpināti, lai apstiprinātu šīs aizdomas.

"Ja uz Mēness tiešām ir šie krājumi, to izpēte palīdzēs izprast Mēness mijiedarbību ar pārējo Saules sistēmu," piebilda Vondraks.

LRO altimetra dati savukārt liecina, ka šī reģiona izpēte nebūs viegla, jo virsma ir ļoti nelīdzena. Diviner instrumenta mērījumu rezultātos atklājās, ka temperatūra noēnotajos krāteros ir ļoti zema - aptuveni 33 K jeb -240oC.

Bagātīgais dažādo instrumentu klāsts uz LRO zondes palīdzēs izpētīt Zemes pavadoni ar vēl nebijušu precizitāti, ļaujot labāk sagatavoties tālākai Mēness apguvei.

 

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!