ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kārtējais trieciens konspirāciju cienītājiem?


Publicēts: 4.09.2009

Pirms startēja NASA LRO zonde un sāka fotografēt Mēnesi, konspirāciju teoriju piekritēji vērpa plašus sazvērestības pierādošus tīklus, ka amerikāņi uz Mēness nemaz nav bijuši. Šobrīd LRO zonde piegādā arvien jaunus un jaunus fotoattēlus, kuros redzamas Apollo un arī citu misiju atstātās pēdas uz Mēness. Šoreiz jūsu uzmanībai Apollo 12 un Surveyor 3.

Pirms tam LRO nofotografēja vairākas citas nosēšanās vietas, tai skaitā Apollo 14, bet Apollo 12 bija nepieciešami citi gaismas apstākļi, tādēļ šo apgabalu atlika uz vēlāku laiku.

Attēlā skaidri redzams nolaišanās modulis, ALSEP eksperimentu komplekss un kosmosa kuģis Surveyor 3, kas uz Mēness nolaidās pirms Apollo 12. Attēlā redzamais apgabals ir aptuveni 824 metrus plats. Ziemeļi - uz augšu.

1969. gada novembrī startēja Apollo 12, kurš nosēdās netālu no ekvatora. NASA šoreiz izvēlējās vietu, kur pirms diviem gadiem nolaidās automātiskais modulis Surveyor 3.

Tas bija augstas pilotāžas uzdevums - nosēdināt kosmosa kuģi gājiena attālumā no automātiskās izpētes stacijas, kas nu jau bija pārtraukusi savu darbību. Tādejādi astronauti varētu nogādāt atpakaļ uz Zemi šī robota detaļas. Surveyor 3 nolaišanās vietā būtu iespējams savākt paraugus arī no materiāla, kas izsvaidīts apkārtnē Kopernika krātera veidošanās brīdī.

1969. gada 14. novembrī Pīts Konrāds un Alans Bīns ar Intrepid nosēdās aptuveni 200 metru attālumā no Surveyor 3. 32. stundu laikā abi astronauti veica divas pastaigas pa Mēnesi.

Pirmajā izgājienā tika uzstādīts eksperimentālais komplekss ALSEP, kas vairāk kā septiņus gadus sūtīja zinātniskos datus uz Zemi. Tad, pagājuši nedaudz uz ziemeļrietumiem, astronauti savāca aptuveni 15 kilogramus iežu paraugus.

Nākamajā dienā astronauti apstaigāja krāterus - Head (galva), Bench (sols) un Sharp, kas bija ekskursijas tālākais punkts (400 metrus no nolaišanās moduļa). Tad pētnieki devās aptuveni 450 metrus uz austrumiem, kur atradās Surveyor 3, kur savāca atsevišķas automatizētās zondes detaļas, lai nogādātu tās izpētei uz Zemes.

Kopumā Apollo 12 uz Zemi atveda aptuveni 32 kilogramus Mēness iežu paraugus. Izanalizējot tos, zinātnieki secināja, ka Kopernika krāteris ir radies pirms aptuveni 810 miljoniem gadu.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!