ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no Selene (Kaguya)


Publicēts: 20.02.2009

Japānas kosmosa aģentūras zonde Selene (Kaguya) joprojām veiksmīgi riņķo ap Mēnesi aptuveni 100 kilometru augstumā. Ko gan intersantu šī zonde ir safotografējusi un safilmējusi pēdējā laikā?

JAXA sadarbībā ar NHK (Japānas raidorganizāciju) veiksmīgi izveidojuši "Zemes lēkta" filmu, kas pieejama arī HDTV formātā. Filmēts 2008. gada 30. septembrī ar NHK HTDV kameru, kas atrodas uz Selene. Pagājušā gada laikā bija tikai divas reizes, kad zonde varēja filmēt šo fenomenu, kad Mēness, Zeme un Saule atradās vajadzīgajās pozīcijās.

Filmā redzams Mēness redzamās puses ziemeļpola apgabals. Savukārt uz Zemes labi redzams Austrālijas kontinents, kā arī nedaudz Eirāzijas. Zemes lēkts, skatoties no Mēness, ilgst aptuveni 40 sekundes, kopš brīža, kad parādās Zemes maliņa, līdz brīdim, kad tās disks ir pilnībā redzams.

JAXA lapā pieejami gan Zemes lēkta, gan rieta uzņēmumi.

Savukārt 2009. gada 10. februārī Selene ir nofotgrafējusi Saules aptumsumu no Mēness, kad Zemes disks aizēnoja Sauli. Fotogrāfija tapusi brīdī, kad veidojas tā dēvētais "dimanta gredzens", kad pilnā aptumsuma fāze beidzas. Uz Zemes tobrīd bija vērojams pusēnas Mēness aptumsums.

Šī ir pirmā reize, kad šis fenomens tiek nofotografēts no Mēness.

JAXA lapā pieejama arī neliela filmiņa.

 

JAXA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!