ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no LRO un LCROSS


Publicēts: 24.06.2009

LRO un LCROSS ir sasnieguši Mēnesi četras ar pusi dienas pēc veiksmīgā starta. LRO turpinās veikt manevrus, līdz tiks sasniegta galējā orbīta, lai varētu uzsākt Mēness kartēšanu. Savukārt LCROSS gatavojas satriecošam misijas noslēgumam.

LRO uzsāka bremzēšanu 23. jūnijā 12:20 pēc Latvijas laika un noslēdza 13:27. Šobrīd kosmosa kuģis atrodas orbītā, kas atrodas 30 grādus no poliem. Tuvākajā punktā LRO atrodas 218 km attālumā no Zemes pavadoņa virsmas, bet tālākajā - 3000 km. Nākamo piecu dienu laikā tiks veikti papildus manevri, lai kosmosa kuģis nonāktu polārajā orbītā aptuveni 50 kilometru augstumā. Tad LRO uzsāks primāro misiju, kas ilgs aptuveni gadu. Tās laikā tiks veidota detalizēta Mēness karte, lai atrastu potenciālās nolaišanās vietas, un meklēti resursi, kurus varētu izmantot pastāvīgas Mēness bāzes izveidei.

Savukārt LCROSS vakar aptuveni 15:20 pēc Latvijas laika palidoja relatīvi tuvu garām Mēness virsmai un raidīja video signālu tiešraidē. LCROSS atrodas tā saucamajā "kruīza fāzē", kuras laikā zinātnieki nokonfigurēs aparatūru, lai varētu veiksmīgi vērot misijas galveno notikumu, kas plānots pēc aptuveni 3 mēnešiem. LCROSS galamērķis ir kāds no pastāvīgā ēnā esošajiem Mēness dienvidpola krāteriem. LCROSS meklēs ūdens ledu, ietriecot šajā krāterī Centaur tipa raķetes augšējo pakāpi un analizējot izsviestā materiāla sastāvu.

LCROSS video failus iespējams noskatīties NASA lapā.

Universe Today, NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!