ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no Chandrayaan-1


Publicēts: 18.04.2009

ISRO un NASA nesen publicēja jaunākos Chandrayaan-1 Mēness fotoattēlus, kuros redzams gan Mēness, gan arī Zeme. Pēdējo mēnešu laikā Mini-SAR radara komanda ir saņēmusi daudz interesantu attēlu un šobrīd, kad pirmā kartēšanas sezona tuvojas noslēgumam, izvērtē iegūtos datus un turpina kalibrēt instrumentu.

Chandrayaan-1 pēta ne tikai Zemes pavadoni, bet reizēm palūkojas atpakaļ uz Zemi. 25. martā kosmosa kuģa fotokamera nofotografēja Zemi. Attēlā skaidri redzama kosmosa kuģa dzimtene - Indija. Kreisajā malā redzamas Āfrikas kontūras, bet pa labi - ķenguru zeme Austrālija.

Savukārt Mini-SAR radara komanda gatavojas pirmās kartēšanas sezonas noslēgumam un apkopo iegūtos datus. Pēdējo mēnešu laikā no kosmosa kuģa instrumenta ir saņemti fantastiski radara attēli. Tā kā attēlu veido radara signāls, kas spēj atstaroties pat no vizuāli nepārredzamiem krāteriem un aizām, zinātnieki var ieskatīties pat vistumšākajos Mēness nostūros. Paralēli Mēness virsmas kartēšanai Mini-SAR radars spēj konstatēt ūdens ledus klātbūtni polāro apvidu pastāvīgi aizēnotajos krāteros.

Mini-SAR radars ir ļoti neliels. Tas sver tikai 10 kg un patērē mazāk enerģijas nekā visparastākā spuldzīte. Tā kā tas ģenerē milzīgus datu apjomus, bet kosmosa kuģa atmiņas resursi ir ierobežoti un tos izmanto arī citi instrumenti, Mini-SAR tiek darbināts laikā, kad citu instrumentu noslodze ir niecīga vai tie netiek izmantoti vispār.

Pirmā kartēšanas sezona sākās 2009. gada februāra vidū. Ir izveidota karte, kas ataino aptuveni 85% no polārajiem reģioniem. Interesanti, ka ar radara palīdzību nav iespējams iegūt attēlus, kas atrodas tieši zem kosmosa kuģa, tādēļ paši poli nav izpētīti. Orbītas specifika ir viens no iemesliem kādēļ Mēness polu kartes izveide ilgs pat vairākus mēnešus.

Zinātnieki turpina kalibrēt instrumentu un pilnveidot fotografēšanas tehniku, lai iegūtu vēl precīzākus attēlus.

 

Air & Space/Smithsonian, ISRO, NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!