ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ceļojums uz Mēnesi


Publicēts: 10.07.2008

Esat visus savus ietaupījumus izdevuši par vienu biļeti lidojumam uz Mēnesi? Kosmiskais tūrisms Zemes orbītā un uz Mēness nav aiz kalniem. Kompānijas Virgin Galactic ietvaros tiek plānoti pirmie lidojumi, kuros piedalīsies komercpasažieri. Tuvējā visumā ar laiku parādīsies kosmiskās viesnīcas. Kad cilvēks atgriezīsies uz Mēness, tūrisma un komercializācijas vilnis aptvers arī Zemes pavadoni. Palūkosimies mazliet vēsturē, ar kādiem ātrumiem cilvēks un tā izveidotās tehnoloģijas agrāk ir sasnieguši šo putekļaino bumbu.

Vislēnāk uz Mēnesi lidoja ESA SMART-1 Mēness zonde - 1 gadu, 1 mēnesi un 2 nedēļas. Tā startēja 2003. gada 27. septembrī un uz kuģa tika izmantoti revulucionārie jonu dzinēji. Uz Mēness zonde ieradās 2004. gada 11. novembrī. SMART-1 ir vislēnākā misija, bet degvielas patēriņa ziņā - visefektīvākā. Visas misijas laikā tika izlietoti tikai 82 kilogrami ksenona. SMART-1 projekts nolēdzās 2006. gadā, kad zonde ietriecās Mēnesī.

SMART projekts ir izņēmums. Neviens cits lidojums neilga vairāk kā dažas dienas. Piemēram, Ķīnas Chang-1 misija Mēness orbītu sasniedza 5 dienu laikā. Kosmosa kuģis startēja 2007. gada 24. oktobrī un palika orbītā ap Zemi līdz pat 31. oktobrim, kad tas sāka savu ceļojumu uz Mēnesi. 5. novembrī Chang-1 bija sasniedzis Zemes pavadoni un sāka riņķot ap to.

Apollo lidojumi, kuros piedalījās cilvēki, bija daudz ātrāki par SMART-1. Piemēram, Apollo 11 astronauti startēja ar Saturn V nesējraķeti 1969. gada 16. jūlijā. Mēness orbīta tika sasniegta pēc 3 dienām, 3 stundām un 49 minūtēm.

Pats pirmais ceļojums uz Mēnesi notika 1959. gadā, kuru veica PSRS Mēness zonde Luna 1. Vienkāršā zonde startēja 2. janvārī un jau 4. janvārī traucās garām Mēnesim dažu tūkstošu kilometru attālumā. Vajadzēja tikai 36 stundas, lai sasniegtu Zemes pavadoni, ceļojot ar vidējo ātrumu 10 500 km/h.

Visātrākais Mēness ceļotājs ir kāds automatizētais kosmosa kuģis, kura galamērķis nav Mēness. Šis projekts ir New Horizons, kas devās ceļā uz Plutonu. Tā ātrums pārsniedza 58 000 km/h. Jāņem gan vērā, ka New Horizons nepiebremzēje Mēness tuvumā, kā to darīja visas iepriekš minētās zondes, kuru gala mērķis bija pats Zemes pavadonis. New Horizons joprojām uzņēma ātrumu, kad Mēness bija tikai mazs punktiņš tā "aizmugurējos skata spoguļos". Šai kosmiskajai zondei vajadzēja tikai 8 stundas un 35 minūtes, lai nolidotu 380 000 km lielo attālumu, kas Zemi šķir no tās pavadoņa.

Tad nu jums, nākamajiem kosmosa tūristiem ir iespējas izvēlēties starp lēnu kruīzu, kur jonu dzinēji jūs aizvizina līdz Mēnesim, vai zibenīgu lidojumu, kur žiks un esat pie Mēness un žiks - atpakaļ. Dzīvosim, redzēsim, cik ātrs būs pirmais tūrisma lidojums uz putekļaino Zemes pavadoni.

Universe Today

Komentāri

  1. cydonia tieši 10.07.2008 domāja šādi:

    jā, jā... neber sāli uz brūcēm.

    īstenībā cilvēku lidojums uz mēnesi un atpakaļ, gan vēsturiski, gan apskatāmā nākotnē ir saistīts ar mēness gravitāciju vienā galā, un maksimālo ātrumu ar kādu var ieiet zemes atmosfērā otrā galā. lielāki ātrumi šādam ceļojumam pagaidām nav piemērojami. degvielas patēriņš būtu grandiozs. lai new horizons pie mēness nobremzētu tam droši vien vajadzētu līdz vēl vienu tādu pašu nesēju ar kādu tas starēja no zemes, kuru savukārt pacelt no zemes un ieskriet līdz 58k km/h... uh. arī plutonam new horizons tikai paskries garām. nav tehnisku iespēju šādu ātrumu tur nobremzēt. tāpat atgriežot mēness tūristus uz zemi. nedz siltuma ekrāni, nedz pārslodzes nepieļauj īpaši lielākus ātrumus, savukārt bremzēšanai ar dzinējiem nava resursu. nāksies vien palikt pie dienišķā 3 dienu lidojuma. (vismaz līdz nākamajam kardināli jaunam pārvietošanās izgudrojumam)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: