ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Apollo 17 zem palielināmā stikla


Publicēts: 28.10.2009

2009. gada 15. septembrī LRO pārvietojās uz 50 kilometrus augsto orbītu, no kuras tiks veikta Mēness kartēšana. Neilgu brīdi pēc tam zonde lidoja virs Apollo 17 nosēšanās vietas un ieguva ļoti augstas izšķirtspējas attēlus.

Pēdējā pārlidojuma laikā Saule bija visai augstu, tādēļ reģions ir labi izgaismots. Skaidri redzams nosēšanās modulis Challenger. Attēla izšķirtspēja ir 50 centimetri uz pikseli. Nosēšanās modulis attēlā aizņem 8 pikseļus, kas atbilst tā izmēram - 4 metri. Var izšķirt arī moduļa kājas.

Attēlā labi redzamas arī astronautu iemīdītās un iebraukātās taciņas. Piemēram, uz austrumiem, kur Džeks Šmits un Jūdžins Sērnans uzstādīja SEP (virsmas elektriskās īpašības) eksperimentu. Kērnans ar visurgājēju izvietoja SEP antenas. Pats visurgājējs atrodas zem SEP un attēlā redzams kā tumšs pleķis.

SEP eksperimenta ietvaros zinātnieki pētīja regolīta elektriskās īpašības. Pateicoties SEP, tika atklāts, ka Mēness putekļi ir ārkārtīgi sausi.

Papildus SEP uz Mēness virsmas tika izvietots arī ALSEP (Apollo Mēness virsmas eksperimentu paka), kas Apollo 17 gadījumā sastāvēja no:

  1. Mēness seismoloģijas eksperimenta
  2. Mēness atmosfēras sastāva eksperimenta LACE
  3. Mēness izsviestā materiāla un meteorītu eksperimenta LEAM
  4. Centrālās stacijas, kas bija eksperimentu pakas sirds un smadznes, kas saņēma komandas no Zemes un sūtīja datus uz Zemi.
  5. Karstuma plūsmas eksperimenta
  6. Radioizotopu termoelektriskā ģenerātora RTG, kur enerģija tika ražota, izmantojot plutoniju 238.
  7. Attēlā redzami kalni paceļas virs ielejas aptuveni 1,5 līdz 2 kilometru augstumā.

LROC

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!