ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Apollo 14 noslēpums atklāts


Publicēts: 21.08.2009

Savā otrajā pastaigā pa Mēness virsmu, Apollo 14 astronauti Alan Shepard un Edgar Mitchell, mēģināja sasniegt tuvējo Cone krāteri Fra Maura augstienē. Taču mīkstie mēness putekļi padarīja gājienu grūtu un astronautu sirdsdarbība paātrinājās. Papildus tam, bez orientieriem bija ļoti grūti noteikt attālumus un akmeņi un pakalni viscaur izskatījās līdzīgi. Tāpēc Alans Šepards un Edgars Mitčels tā īsti nevarēja zināt, cik tālu no krātera viņi atrodas. Rēķinoties ar ceļā patērēto laiku un skābekļa rezervēm, Misijas Kontrole lika astronautiem griezties atpakaļ uz Mēnes Moduli. Lai arī sarūgtināti, astronauti piekrita. Bet cik tuvu krāterim viņi tika? To neviens nezināja... līdz šodienai.

Vienā no pēdējām LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) attēliem redzama Apollo 14 nolaišanās vieta. Ja rūpīgāk ieskatīsies attēlā, ieraudzīsi Apollo 14 astronautu un MET (Modular Equipment Transporter) trīs-riteņu ratiņu atstātās pēdas. Skati pilnas izšķirtspējas attēlu. Viņu pēdas apstājas nieka 30 metru attālumā no krātera malas. Netālu no tumša plankumiņa, kas varētu būt Saddle Rock (attēlā zemāk). Šepards un Mitčels pat nenojauta cik tuvu viņi patiesībā bija.

LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) weblapā, Samuel Lawrence norāda, ka šis Apollo 14 nolaišanās vietas attēls ir detalizētāks, jo gaisma krīt savādākā leņķī un savādāk izgaismo objektus, nekā tas bija pirmajos attēlos, kas tika publicēti Apollo 11 nolaišanās gadadienā, jūlijā. ”Šoreiz Saule atradās 24 grādus virs horizonta nodrošinot labāku skatu un mazāk ēnu. Albedo kontrasts ir lielāks un nolaišanās, astronautu darbības un pacelšanās laikā sajauktā grunts ir labāk redzama.”

Tas varētu izskatīties pēc pastaigas parkā, taču tā nebija. Cone krāteris bija izaicinājums. Tā bija pirmā reize, kad astronauti izgāja ārpus Mēness Moduļa redzes lauka, kāpa 1400 metrus pret kalnu un viņu rīcībā bija tikai liela mēroga karte. Turklāt viņi pārvietojās klumzīgos skafandros un vilka līdz aprīkojuma ratiņus. Tas bija abrīnojami, kā diviem astronautiem ceļā uz krāteri izdevās savākt visus plānotos paraugus. Un pēc 1400 metriem pilnīga bezceļa, viņi apstājās 30 metrus no krātera. Protams, sarūgtinājums, eh... būtu zinājuši. Taču tas neatstāja ne mazāko iespaidu uz ceļojumu kopumā. Gan ceļojums, gan savāktie paraugi, gan zinātniskie rezultāti, kas tika iegūti pēc misijas, ir vētējami, kā caurcaurēm sekmīgi.

Universe today
Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!