ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

10 lietas, ko jūs nezinājāt par Apollo 11


Publicēts: 14.07.2009

Šomēness aprit 40 gadi kopš cilvēks pirmo reizi spēra savu kāju uz Mēness. Tieši laikā iznākusi ir Kreiga Nelsona jaunā grāmata Rocket Men, kurā ir atrodama viena no visdetalizētākajām šī perioda analīzēm. Nelsons izpētes laikā ir atklājis daudz interesantu faktu par Apollo 11. Šajā rakstā - tikai desmit no tiem.

  1. Apollo Saturn raķetes bija piepildītas ar degvielu, kuras pietiktu, lai 45 kilogramus smagu lādiņu aizsviestu aptuveni 5 kilometru attālumā. NASA nevarēja izslēgt iespēju, ka pacelšanās laikā raķete sprāgtu, tādēļ VIP skatītāji sēdēja aptuveni 5,5 kilomteru attālumā.
     
  2. Apollo datora skaitļošanas jauda bija mazāka nekā mūsdienu mobilajam telefonam.
     
  3. Dzeramais ūdens bija akumulatora blakusprodukts, bet Apollo 11 ūdeņraža gāzes filtri nedarbojās, tādēļ dzeramais ūdens bija it kā gāzēts. Čurāšanas un defekācijas jautājums bezsvara stāvoklī nebija atrisināts, tādēļ daļa astronautu visu misijas laiku lietoja zāles pret caureju.
     
  4. Kad Apollo 11 nosēšanās modulis Eagle atdalījās no orbitālā moduļa, kabīne pilnībā nebija dehermetizēta, tādēļ gāzes strūklas dēļ nosēšanās modulis kā šampanieša korķis tika aizšauts aptuveni 6,5 kilometrus prom no mērķa.

  5. Nīls Armstrongs nosēšanās laikā iztērēja gandrīz visu Eagle degvielu. Misijas kontroles centrā uzskatīja, ka modulis var ietriekties Mēness virsmā.
     
  6. "Viens mazs solis" patiesībā nemaz nebija tik mazs. Moduli izdevās nosēdināt tik līgani, ka trieciena absorbētāji pilnībā nesaspiedās un Armstrongam patiesībā bija jānolec no 1 metra augstuma.
     
  7. Kad Bazs Aldrins pievienojās Armstrongam, viņam bija jāpārliecinās, ka moduļa durvis netiek pilnībā aizvērtas, jo ārpusē kloķa nebija.
     
  8. Smagākais darbs? Karoga uzstādīšana. NASA agrākie pētījumi liecināja, ka Mēness augsne ir mīksta, bet Ārmstrongs un Aldrins atklāja, ka cietais klinšu slānis ir klāts ar pavisam plānu putekļu kārtu.

  9. Karogu taisīja Sears, bet NASA nevēlējās to atzīt, jo "mēs nevēlējāmies vēl vienu Tangu".
     
  10. Gan skafandra iekšējais slānis, kas nodrošināja pareizo spiedienu, gan kuģa datora ROM atmiņas mikroshēmas veidoja "mazo veco lēdiju" komandas.

PopSci.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!