ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ziņkārība


Publicēts: 29.05.2009

Tagad pa sarkano planētu braukā Drosme un Izdevība. 2011. gadā uz Marsu dosies Ziņkārība. Šādu vārdu NASA ir izvēlējušies no daudzo pieteikumu klāsta Mars Science laboratory visurgājējam. Vārda autore ir 12 gadus vecā Klāra Mā no Sanflauveras pamatskolas Leneksā. Balvā meitene saņem ceļojumu uz NASA JPL laboratoriju, kur viņa pašrocīgi uzrakstīs izvēlēto vārdu uz visurgājēja.

Konkursā tika iesūtīti vairāk kā 9000 pieteikumi. Kā primārais atlases kritērijs vērā tika ņemtas esejas, kurās iesūtītāji pamatoja kādēļ tieši šo vārdu vajadzētu izvēlēties. Paralēli iesūtītajiem variantiem tika izskatīti arī projekta dalībnieku ieteikumi.

"Skolēni no visiem štatiem sūtīja mums savus ieteikumus. Tas parāda kādu dzirksteli jaunajā paaudzē ir iedeguši mūsu Marsa pētnieki," pastāstīja programmas izpilddirektors Marks Dāls. "Daudzas no esejām bija izcilas un daudzi no vārdiem būtu ļoti labi derējuši. Es esmu ļoti priecīgs par izvēli, kurā mēs atpazīstam kaut ko tik cilvēcei un zinātnei raksturīgu."

"Mani interesē kosmoss, bet es domāju, ka tas ir kaut kas tāds, par ko es varu lasīt grāmatās un apskatīt no tālienes naktīs," pastāstīja Mā. "Es domāju, ka nekad netikšu tam tuvu klāt, tādēļ vārda piešķiršana Marsa visurgājējam man nozīmēja soli tuvām manam sapnim."

"Ziņkārība ir mūžīga liesma, kas deg ikviena prātā. Tā liek man no rīta celties un brīnīties, kādus pārsteigumus man dzīve piedāvās šodien," rakstīja Mā savā esejā. "Ziņkārība ir liels spēks. Bez tās mēs nebūtu tie, kas esam. Ziņkārība ir tas dzinulis, kas mūs virza cauri ikdienas dzīvei. Mēs visi kļūstam par zinātniekiem un pētniekiem, kad jautājam jautājumus un brīnamies."

Konkursā, kas aizsākās 2008. gada novembrī un noslēdzās 2009. gada 25. janvārī, varēja piedalīties ikviens ASV skolnieks 5-18 gadu vecumā. Konkurss tapa sadarbībā ar kompāniju Disney un animācijas filmu "WALL-E".

Papildus dažādām balvām no kompānijas Disney, deviņu finālistu vēstījums tiks ierakstīts uz mikročipa, kas atradīsies uz Ziņkārības. Šajā mikročipā atradīsies arī to tūkstošu cilvēku vārdi, kas būs pieteikušies Internetā. Ja jūsu tur vēl nav - visas iespējas pieteikties!

"Mēs vēlējāmies visurgājējam piešķirt vārdu," pastāstīja visurgājēja komandas vadītājs Pīts Taisingers. "Tas ļoti daudz nozīmē tiem cilvēkiem, kas strādā ar šo projektu - piešķirt vārdu, kas apzīmē projekta būtību."

Ziņkārība (Curiosity) būs lielākais un funkcionāli visjaudīgākais no visiem jebkad uz Marsa agrāk sūtītajiem robotiem. Tā primārais mērķis būs vides analīze, lai noteiktu tās derīgumu dzīvības uzturēšanai, kā arī dzīvības marķieru meklēšana. Visurgājējs turpinās meklēt pazīmes, kas liecinātu par ūdens esamību tagadnē vai pagātnē.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!