ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zeme, zeme pie horizonta!


Publicēts: 21.03.2009

Kilometriem tālu ir tikai smiltis un smiltis, milzīgs smilšu līdzenums. Kā tuksneša šķērsotāji ar nepacietību gaidīja pie horizonta parādamies oāzes aprises, tā arī Marsa visurgājēja Opportunity komanda gaidīja pirmās fotogrāfijas, kurās būtu redzams tāltālais galamērķis - Pūļu krāteris. Beidzot tas brīdis ir pienācis. Pie horizonta ir redzami krātera "kalni".

Pūļu krātera diametrs ir aptuveni 22 kilometri. Opportunity šobrīd atrodas aptuveni 12 kilometru attālumā. Nobraukti ir 3,2 kilometri, kopš pagājušā gada augustā tas izbrauca no Viktorijas krātera.

"Tas ir aizraujošs piedzīvojums ieraudzīt galamērķi, pat ja mums nav pārliecības, ka jebkad to sasniegsim," pastāstīja Džons Kallas no NASA JPL. "Ar ātrumu, kādā mēs pārvietojamies kopš Viktorijas krātera pamešanas, galamērķa sasniegšanai vajadzēs vairāk kā vienu Marsa gadu." Marsa gads ilgst aptuveni 23 Zemes mēnešus.

"Mēs redzam mērķi. Tas ir tālu, bet mēs to redzēsim arvien tuvāk un tuvāk ar katru dienu," piebilda Stīvs Skvairess no Kornellas universitātes. "Līdzīgi bija, kad programmas sākumā Spirit tuvojās Kolumbijas pakalniem, kuri fotogrāfijās palika arvien lielāki un lielāki."

Abi visurgājēji savu darbu uz sarkanās planētas aizsāka 2004. gada janvārī. Šogad aprit pieci gadi, kopš roboti pēta Marsu. Tas ir fantastiski ilgs darbības periods.

Nākamo dažu dienu laikā Opportunity pētīs augsni un klintis, kas atrodas pa ceļam uz Pūļu krāteri. "Mēs apstājamies, lai izpētītu apkārtni. Tādejādi var izprast iežu sastāva tendences krātera virzienā," teica Skvairess.

Šī pauze iespējams palīdzēs arī priekšējam ritenim, kas patlaban patērē daudz vairāk enerģijas. Tas liecina par to, ka ir radusies papildus berze. Agrāk šādas atpūtas pauzes palīdzēja samazināt enerģijas patēriņu.

Spirit komanda 10. martā nolēma pārtraukt mēģinājumus apbraukt Mājas plato (Home plate) pa ziemeļaustrumu pusi. Spirit šobrīd izmanto tikai piecus riteņus, jo viens no priekšējiem riteņiem izgāja no ierindas 2006. gadā. Tādēļ tas parasti brauc atpakaļgaitā, velkot aiz sevis sabojāto riteni. Spirit vairs nespēj pārvarēt stāvākas nogāzes.

"Pēc vairākiem mēģinājumiem uzbraukt stāvajā smilšu nogāzē, komanda nolēma, ka tas ir neiespējami," paskaidroja Kallas.

Lai sasniegtu iecerētos mērķus, kas atrodas uz dienvidiem no Mājas plato, Spirit nāksies braukt apkārt pa rietumu pusi.

"Mēs dodamies neizpētītā teritorijā. Tajā pusē nav visurgājēja riepu nospiedumi, kā tas ir austrumu pusē," pastāstīja Skvairess. "Tādēļ tā ir pievilcīga vieta izpētei. Kopš nonācām šajos kalnos, katrreiz, kad Spirit iebrauc neizpētītā teritorijā, mēs atrodam ko jaunu un pārsteidzošu"

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!