ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Visurgājējs pārtop stacionārā laboratorijā


Publicēts: 26.01.2010

Pēc sešu gadu veiksmīgas sarkanās planētas izpētes NASA Marsa visurgājējs Spirit vairs nebūs pilnībā mobīls robots. Vairāki mēneši pavadīti nesekmīgi mēģinot Spirit atbrīvot no Trojas gūsta. Tādēļ NASA ir nolēmusi, ka Spirit kļūs par stacionāru Marsa izpētes laboratoriju.

Turpmāko nedēļu laikā robots tiks sagatavots skarbajai Marsa ziemai. Ja tas to pārdzīvos, nākamgad Spirit turpinās pētīt sarkano planētu Trojas smiltīs. Tādejādi bijušā visurgājēja misija var turpināties no dažiem mēnešiem līdz pat gadiem.

"Spirit nav miris, tas ir pārgājis citā savas dzīves posmā," teica Dags Makvizišns no NASA. "Mēs jau esam teikuši, ka robota atbrīvošana var būt neveiksmīga. Šķiet, ka patreizējā Spirit atrašanās vieta varētu būt tā galamērķis."

Pirms desmit mēnešiem, kad Spirit devās uz dienvidiem pa Mājas plato rietumu malu, tas iestrēga smalkās smiltīs. Inženieru komanda ilgstoši plānoja visurgājēja atbrīvošanu, sākotnēji eksperimentējot ar visurgājēja prototipu uz Zemes.

Pēdējie mēģinājumi atbrīvot Spirit radīja tādu kā cerības staru, bet ziema, kas strauji tuvojas, piespieda NASA atteikties no plāna atbrīvot robotu. Ziema sāksies maijā. Saules enerģija samazinās jau tagad un braukšana būtu jāpārtrauc jau februāra vidū. Visurgājēja komanda šo atlikušo laiku izmantos, lai optimizētu Spirit paneļu slīpumu.

"Mums jāpaceļ visurgājēja aizmugure vai kreisā puse, vai abas," teica visurgājēja braucēja Ešleja Stroupe. "Aizmugurējos riteņus varētu pacelt braucot atpakaļgaitā un cenšoties izkļūt no grambām. Ja būs nepieciešams, mēs varam pacensties pazemināt priekšgalu, iebraucot ar priekšējo labo riteni grambā vai ierokoties dziļāk."

Patreizējais savērsums, visticamāk, nespēs nodrošināt visurgājēju ar pietiekamu enerģijas apjomu, lai tas spētu komunicēt ar Zemi ziemas laikā. Pat daži grādi spētu situāciju uzlabot.

"Izdzīvošana ziemā ir atkarīga no temperatūras un no tā, cik ļoti atdzisīs visurgājēja elektronika," teica projekta vadītājs Džons Kallas no NASA JPL. "Visa enerģija tiks iztērēta elektronikas sildīšanai."

Pat stacionārā stāvoklī Spirit turpinās veikt zinātnisko darbu.

"Ir darbi, kurus mēs varam paveikt tikai ar nebraucošu mašīnu," stāstīja Stīvs Skvairs. "Nespēja kustēties nenozīmē, ka misija ir beigusies. Tā vietā mēs varam ķerties klāt statiskajai zinātnei."

Viens no šādiem eksperimentiem ir Marsa rotācijas niecīgo svārstību novērojumi, lai labāk izprastu planētas kodolu. Tas ir mēnešiem ilgs darbs, lai novērotu kādu punktu uz Marsa virsmas un precīzi izrēķinātu svārstību apjomu.

"Galarezultātā Spirit mums varētu palīdzēt noskaidrot vai Marsa kodols ir šķidrs vai ciets. Tas būtu brīnišķīgi, tas ir kaut kas pilnīgi savādāks nekā agrākie Spirit atklājumi," piebilda Skvairs.

Spirit instrumenti turpinās pētīt apkārtējo regolītu, kuru ir ietekmējis ūdens. Būdams nekustīgs, Spirit varēs vērot kā vējš pārvieto smilšu daļiņas, kā arī pētīt atmosfēru.

 

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!