ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vairāk nekā 100 000 šāvieni uz Marsa


Publicēts: 7.12.2013

NASA Marsa izspētes visurgājējs Curiosity kopš 2012. gada augustā notikušās nolaišanās uz Marsa ir izšāvis vairāk nekā 100 000 reižu ar ChemCam lāzeri. Protams, ne lai aizstāvētos pret uzmācīgajiem marsiešiem, nedz arī lai iekarotu Marsu, bet gan lai veiktu attālinātu iežu ķīmisko analīzi.

100 000. šāviens bija viens no 300 šāvieniem, kas tika veikti, lai izpētītu klinšu bluķa "Ithaca" desmit vietas, atrodoties aptuveni 4 metru attālumā no pētāmā objekta. ChamCam izmanto infrasarkano lāzeri, kas pavisam niecīgu paraugu pārvērš jonizētā gāzē jeb plazmā. Gaismas uzliesmojums tiek reģistrēts ar neliela teleskopa palīdzību, lai pēc tam analizētu spektru un noteiktu parauga ķīmisko sastāvu.

Kopš decembra sākuma Curiosity bija apšaudījis jau vairāk nekā 420 pētāmos objektus. Praktiski katrs šāviens sniedza informāciju par iežu ķīmisko sastāvu. Lielākā daļa objektu tika apšaudīti intensīvi, aptuveni 30 lāzera impulsi katrā punktā.

Starptautiska zinātnieku un studentu grupa apkopo ChemCam iegūto informāciju, lai izveidotu Geila krātera ķīmisko elementu karti un labāk izprastu tā veidošanos.

"Paraugos ir gan putekļi, gan vēja nesti minerāli, gan ūdens ietekmēti nosēdumi, gan sulfātus saturošie ieži, gan vulkāniskas izcelsmes klintis," paskaidroja Hortons Ņūsoms no Ņūmeksikas universitātes.

Katra lāzera impulsa jauda ir vairāk nekā miljons vatu, tomēr jāatceras, ka tā ilgums ir aptuveni piecas miljardās sekundes daļas. ChemCam izmantotā metode, kas tiek dēvēta par lāzerinducēto spektroskopiju, tiek izmantota, lai novērtētu objektu sastāvu ekstrēmās vidēs, piemēram, kodolreaktoros vai okeāna dzelmē. Tiek veikti eksperimenti, lai noskaidrotu šīs metodes pielietojamību vides novērošanās un vēža diagnostikā. NASA Curiosity ir pirmā misija, kas šo metodi izmanto uz citas planētas.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!