ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tiek meklēts Mars Polar Lander!


Publicēts: 13.05.2008

Mars Polar Lander ir pazudis kopš 1999. gada. Pēdējās ziņas liecina, ka NASA automatizētais kosmosa kuģis mēģināja nolaisties uz Marsa. Pēc ieiešanas atmosfērā, kontakti pazuda. Polar Lander joprojām tiek meklēts. Tu vari būt tas, kurš viņu atrod!

Pēc dažām nedēļām uz Marsa mēģinās nosēsties vēl viens NASA visurgājējs - Phoenix. NASA ļoti cer, ka šis automatizētais kosmosa kuģis nesekos Polar Lander piemēram. Kas notika ar Polar Lander? Neviens nezina. NASA uzskata, ka tas ir kaut kur nokritis un sadaudzīts mētājas uz sarkanās planētas. Jūs varat palīdzēt sameklēt pazudušo, caurskatot potenciālās sadursmes vietas augstas izšķirtspējas fotoattēlus.

Mars Polar Lander visurgājējam vajadzēja nolaisties uz sarkanās planētas 1999. gadā. Tā vietā, lai maigi nosēstos, sakari ar kosmosa kuģi pazuda brīdī, kad tas saskārās ar atmosfēru. Pēc izmeklēšanas par labāko versiju tika atzīta tā, ka visurgājeju kāju vibrācija tām izlaižoties "apmuļķoja" programmatūru un tā uzskatīja, ka kosmosa kuģis ir nolaidies uz cietas virsmas, bet nevis atrodas vismaz 40m virs tās. Programmatūra izslēdza galveno dzinēju un visurgājējs nokrita.

Tajā laikā ap Marsu neriņķoja neviens kosmosa kuģis, kura iegūtie fotoattēli būtu ar pietiekami detalizētu izšķirtspēju, lai sameklētu pazudušo Polar Lander. Šobrīd ap sarkano planētu lido Mars Reconnaissance Orbiter, kura fotogrāfijas ir ar ļoti augstu izšķirtspējas pakāpi. Ja visurgājējs ir tur lejā, MRO to var saskatīt.

Problēma ir milzīgās platības, kuras jācaurskata. Tāpēc NASA aicina ikvienu interesentu aplūkot potenciālās sadursmes vietas fotogrāfijas un meklēt, vai tur nav redzams kāds Mars Polar Lander gabals.

Šajā lapā iespējams atrast visus fotouzņēmumus, kā arī ziņot par atradumiem. Pirms sākiet "ķemmēt" fotogrāfijas, apskatiet šo  PDF failu (15.11 MB), lai zinātu, ko īsti meklēt.

Ja pamaniet marsiešus, neklusējiet!

Universe Today

Komentāri

  1. cydonia tieši 14.05.2008 domāja šādi:

    Es neatbalstu versiju par Mars Polar Lander "apmuļķošanu" un nokrišanu no 40m augstuma. Mars Polar Lander bija arī divas neatkarīgas zondes (Amundsen un Scott), tām bija jāatdalās no MPL 10 minūtes (gandrīz 1000 km) pirms pašas zondes nosēšanās, jānokrīt vairāku kilometru attālumā un neatkarīgi no nolaižamā aparāta jāsazinās ar Mars Global Surveyor (Marsa orbītā). Ne MPL, ne Amundsens, ne Skots ar mums nav sazinājies. Trīskārša mission-critical kļūda nešķiet īsti ticama. Manuprāt, drīzāk kļūme bija viena, kaut kad 2 minūšu laikā starp ieiešanu atmosfēras augšējos slāņos (plānotu komunikāciju pārtraukumu) un paredzēto Amundsen un Scott zondu atdalīšanos. Tas ka neviena no tām ar mums nesazinājās, drīzāk liecina, ka viņas tā arī neatdalījās no MPL. Katastrofa notika nevis 40m, bet gan 1000km no paredzētās nolaišanās vietas. imho.

  2. cydonia tieši 14.05.2008 domāja šādi:

    Tas savukārt varētu arī novest pie secinājuma, ka tās adatas ko meklējam siena kaudzē, nemaz nav. Jo lielākā daļa, iespējams, sadega Marsa atmosfērā.

  3. cydonia tieši 14.05.2008 domāja šādi:

    Mars Polar Lander nav vienīgais pazaudētais aparāts. Entuziasti jau gandrīz 40 gadus meklē krievu Lunokhod 1 uz Mēness. Par to vismaz zināms ka tas tur tiešām ir. Un arī atrašanās vieta zināma ar dažu kilometru precizitāti. Pagaidām nekā.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!