ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spirit saskāries ar jaunām nepatikšanām


Publicēts: 21.04.2009

Nabaga Spirit. Tas kļūst vecs, tam ir artrīts un aizmāšība. ”Vecākais” no abiem Marsa Izpētes Visurgājējiem piedzīvoja vēl vienu ”amnēziju”. Apmēram pirms nedēļas Spirit sistēmas vairākas reizes neplānoti pārstartējās.

Tam sekoja trīs dienas pilnvērīga darba, kuru laikā Spirit sekmīgi izpildīja visas no Zemes dotās komandas. Taču 17. un 18.aprīlī tam uznāca ”aizmāšības lēkmes”. Tas nevarēja ierakstīt informāciju flash atmiņā (kur dati tiek glabāti, kamēr Spirit guļ) un pārstartējās vēlreiz. Pēdējā pārstartēšanās noveda Spirit autonomā režīmā, kad tas vairs neveic nekādus darbus, tikai rūpējas par savu veselību un cenšas palikt pie dzīvības. Inženieri veic diagonostikas pasākumus un cenšas atgūt kontroli pār robotu.

”Mēs virzamies uz priekšu ļoti lēnām un uzmanīgi, taču mūs iedrošina, ka vismaz no enerģijas un temperatūras režīmu viedokļa, ar Spirit viss ir kārtībā, un tas ir arī atbildējis uz visām komunikāciju sesijām.” saka Sharon Laubach (JPL’s chief of the rover sequencing team).

Inženieri, kas darbina Spirit, pēta pārstartēšanās iemeslus un cenšas noskaidrot vai tie ir saistīti ar amnēziju. Spirit ir piedzīvojis trīs amnēzijas lēkmes pēdējo 10 dienu laikā un vēl vienu 25.janvārī. Pagaidām acīmredzama sakarība nav atrasta.

Jau iepriekš inženieriem ir nācies meklēt iespējas, kā tikt galā ar robota vecuma simptomiem. Patreiz pūles tiek pieliktas, lai atjaunotu Spirit darbību pilnībā, vai arī, ja kādas no Spirit spējām ir pazaudētas neatgriezeniski, noskaidrot labāko robota pielietojumu ar to kas atlicis.

”Piemēram, ja izrādīsies, ka Spirit flash atmiņa vairs nav droši lietojama, mēs varētu izstrādāt procedūras, kā veikt darbus izmantojot tikai operatīvo atmiņu”, skaidro Laubach. Spirit ir aprīkots ar 128MB operatīvo atmiņu (RAM), kuru var izmantot datu uzglabāšanai, kamēr vien robots atrodas nomodā, līdz pat nākamajai konumikāciju sesijai.

Pagājušās nedēļas diagonostikas ietvaros tika pārvietota Spirit lielā antena un kameras masts, lai noskaidrotu vai kādas mehāniskas problēmas varētu būt ietekmējušas pārstartēšanos, amnēziju vai robota ”aizgulēšanos” uz trīs komunikāciju sesijām pēc kārtas pirms divām nedēļām.

Spirit un viņā brālis Opportunity atrodas uz Marsa kopš 2004.gada. Spirit labais priekšējais ritenis ir iesprūdis, tāpēc Spirit pārvietojas atpakaļgaitā un velk riteni nopakaļ. Augšējā attēlā redzams, kā Spirit ieķīlētais ritenis ievelk pēdas Marsa smiltīs.

 

 

universetoday.com
Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!