ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spirit nākotne miglā tīta


Publicēts: 1.01.2010

Rīt apritēs seši gadi kopš NASA visurgājējs Spirit atrodas uz Marsa. Lai arī iepriekšējie pieci gadi ir veiksmīgi pārciesti, nav zināms, vai iemīļotā robota karjeru nepārtrauks sarkanās planētas ziema.

Spirit uz Marsa nolaidās 2004. gada 3. janvārī. Opportunity sekoja 24. janvārī. Sākotnēji visurgājēju darbība bija paredzēta uz trim mēnešiem, bet nu jau tā ir pārtapusi par sešu Zemes gadu ilgu misiju jeb 3,2 Marsa gadi. Šo gadu laikā Spirit ir atradis daudz interesantu liecību par Marsa pagātnes klimatiskajiem apstākļiem.

Šobrīd, kad Spirit ir iestidzis smiltīs un tā riteņi ir ļoti kūtri sadarboties, visurgājēja komandai varētu neizdoties sagatavoties kārtējai ziemai un pavērst Saules paneļus, lai tie maksimāli saņemtu Saules enerģiju grūtajos un skarbajos ziemas mēnešos.

Ir pagājuši jau deviņi mēneši kopš Spirit iestiga Trojas smiltīs. Līdz šim visi mēģinājumi atbrīvoties ir beigušies nesekmīgi. Vēl vairāk situāciju apgrūtina fakts, ka nedarbojas visi seši riteņi. Pēdējie mēģinājumi noveduši pie arvien dziļākas iestigšanas smiltīs.

"Augstākā misijas prioritāte ir saglabāk kustīgumu," teica Stīvs Skvairs no Kornela universitātes.

Ja tas nebūs iespējams, nākamais uzdevums ir uzlabot visurgājēja slīpumu, lai Spirit spētu saglabāt nepieciešamo enerģijas līmeni un griezt riteņus. Spirit šobrīd atrodas dienvidu puslodē, kur valda rudens. Dienas kļūst arvien īsākas un enerģijas apjoms krītas. Iespējams, ka jau janvārī nāksies pārtraukt atbrīvošanas pasākumus, ja enerģijas nebūs pietiekamā daudzumā. Šobrīd Spirit slīpums ir ļoti nelabvēlīgs Saules enerģijas ieguvei.

Ja slīpumu neizdosies uzlabot, enerģijas līmenis turpinās kristies līdz 2010. gada maijam, kad visurgājējam nepietieks enerģijas, lai turpinātu jebkāda veida darbību.

"Pašreizējais ātrums, ar kādu uzkrājas putekļi uz Saules paneļiem, liecina, ka mums knapi pietiks enerģijas, lai darbinātu ziemas sildītājus līdz saulgriežiem," teica Dženifera Hermane no NASA JPL.

Komanda šobrīd izvērtē iespējas uzlabot Spirit slīpumu, lai uzlabotu enerģijas ieguves iespējas.

"Spirit var turpināt zinātnisko darbu arī tur, kur tas atrodas patlaban," teica Rejs Arvidsons no Vašingtonas universitātes. "Mēs varam novērot laikapstākļus un turpināt pētīt iežus, ko atseguši visurgājēja riteņi."

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!