ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spirit grimst smiltīs


Publicēts: 13.05.2009

Pieci Marsa visurgājēja Spirit riteņi, kas vēl griežas, ir iestiguši smalkās smiltīs. Spirit inženieru un zinātnieku grupa ir apturējusi jebkādus braukšanas mēģinājumus un šobrīd rūpīgi analizē augsni, kas atrodas ap visurgājēju, lai izveidotu simulācijas testus, kurus veiks ar JPL labaratorijā esošo visurgājēja kopiju.

"Spirit atrodas ļoti sarežģītā situācijā," teica Spirit un Opportunity projekta vadītājs Džons Kallass. "Mēs virzāmies uz priekšu ļoti pārdomāti un uzmanīgi. Var paiet nedēļas, pirms mēs mēģināsim Spirit izkustināt. Šobrīd mēs izmantojam visurgājēja instrumentus, lai labāk izpētītu problemātisko smilšu īpašības."

Jau aptuveni divus mēnešus Spirit brauc apkārt tā dēvētajam Mājas plato (Home plate). Visurgājējs ir nobraucis jau 122 metrus.

Pirms nedēļas radās aizdomas, ka Spirit apakšējā plāksne jau ir tik zemu, ka tā saskaras ar klintīm. Tas situāciju krietni vien sarežģītu. Priekšējais labais ritenis nedarbojas jau trīs gadus. Pieci strādājoši riteņi, kas iestiguši smiltīs un viens ritenis, kas pilnībā nedarbojas, nemaz neatvieglo problēmas atrisināšanu.

Par laimi pēdējā mēneša laikā spēcīgs vējš ir trīs reizes notīrījis Spirit Saules paneļus, tādēļ enerģijas ražošanas spējas ir būtiski palielinājušās.

"Elektrības ražošanas uzlabošanās ļauj mums nesteigties," piebilda Kallass. "Mēs izmantosim šo laiku, lai rūpīgi izplānotu nākamos soļus. Mēs zinām, ka putekļu vētras var atgriezties kuru katru brīdi, lai arī debesis izskatās tīras."

Aprīļa sākumā tika konstatētas Spirit uzvedības problēmas - atmiņas zuduma epizodes, datora pārstartēšanās un nespēja pamosties komunikācijas sesijām. Lai arī nav zināms šīs neparastās uzvedības iemesls, pēdējo nedēļu laikā līdzīgas problēmas nav novērotas.

JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!