ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spirit ceļojums uz Marsa centru


Publicēts: 28.02.2010

Jau sešus gadus Marsa visurgājējs ir skrāpējis, slaucījis un izspiedis noslēpumus no sarkanās planētas virsmas. Šobrīd, nonācis strupceļā, līdz vēderam iestidzis smiltīs, tas cīnījās, lai savērstu Saules paneļus tā, lai savāktu izdzīvošanai nepieciešamo enerģiju. Ir jāpārcieš stindzinoši aukstā Marsa ziema, lai nākamgad robots uzsāktu aizraujošo ceļojumu uz Marsa kodolu.

Marsa centra noslēpumus nebūs viegli atminēt. Tur vajadzēs veterāna viltību. Spirit nav norakstāms. Pat neizkustinot nevienu no mehāniskajiem muskuļiem, mazais robots spēs ielūkoties sarkanās planētas dzīlēs.

"Šajā gadījumā tas ir labi, ka Spirits ir nekustīgs," teica Stīvs Skvairs. "Mēs varam atsekot tā radio signālu, lai noteiktu, kā tas pārvietojas kosmosā."

Marss, kā jau nojaušat, griežas ap savu asi un riņķo ap Sauli. Nekustīga objekta radio signāls ataino paša Marsa kustību. Tā kā ir zināms kā Marss pārvietojas ap Sauli, radio signāls palīdzēs atsekot tā rotāciju ap planētas asi.

"Marss svārstās tam griežoties," teica Brūss Benerds no NASA JPL. "Mēs izmērīsim šīs svārstības, izmantojot radio signāla pārraides laiku - cik ātri tas ceļo starp uztvērējiem uz Zemes un Spirit uz Marsa."

"Marss veic vienu pilnu svārstību 170 000 gadu laikā," turpināja Benerds. "Tādad mēs mērīsim ļoti niecīgu kustību un minimālas izmaiņas. Bet arī šie nelielie skaitļi mums palīdzēs izprast Marsa kodolu."

Pirmkārt, zinātnieki varēs noskaidrot vai kodols ir šķidrs vai ciets. Visticamāk, ka tas ir bijis šķidrs senāk pagātnē. Šķidrs kodols ir šķidrums, kas pārvietojas un vada elektrību un ģenerē magnētisko lauku. Mūsdienās ir redzamas šī lauka paliekas, bet nav zināms vai kodols ir izkusis.

"Ja Marsa kodols ir caurcaurēm ciets, svārstības atšķirsies no tādām, kādas būtu vērojamas tad, ja kodols būtu šķidrs," teica Skvairs.

Jūs varat to izmēģināt paši. Pavirpiniet pa galdu cieti novārītu olu un jēlu. Atšķirības būs acīmredzamas.

Spirit radio signāls atklās arī Marsa svārstību ātrumu, kas palīdzēs zinātniekiem aprēķināt planētas inerces momentu. Rotējoša objekta inerces moments ir skaitlis, kas apraksta cik viegli vai grūti objektam ir nomainīt griešanās virzienu.

"Inerces moments iespaido ātrumu ar kādu svārstās Marsa ass, attiecīgi svārstību ātrums mums netieši norādīs uz inerces momentu," teica Benerds.

Inerces moments, masa un izmērs tiks sakombinēti, lai uzzinātu ko vairāk par planētu.

"Apvienojot šīs trīs lietas ar mūsu izpratni par to kā dzelzs un cietie ieži uzvedas planētas iekšienē, mēs varēsim noteikt Marsa kodola izmērus un blīvumu. Tas savukārt mums palīdzēs saprast kādi elementi kodolā ir sajaukti ar dzelzi," paskaidroja Benerds. "Šī izpēte palīdzēs noskaidrot daudzus pamatjautājumus par Saules sistēmas un planētu veidošanos. Es noņemu cepuri Spirit priekšā. Tas mūs turpina pārsteigt."

Vipirms gan Spirit jāpārdzīvo ziema. Beisbola spēlētājs Rodžers Hornsbijs reiz teica: "Cilvēki man prasa, ko es daru ziemā, kad nevar spēlēt beisbolu. Es jums pateikšu, ko es daru. Es skatos ārā pa logu un gaidu pavasari."

Lai Spirit izdodas sagaidīt pavasari!

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: