ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spirit atklājumi Trojā


Publicēts: 6.12.2009

Homēra "Iliādā" Troja ir pilsēta, kuru aplenkuši grieķu karaspēki. Troja uz Marsa ir vieta, kur smilšu aplenkumā atrodas viens no visurgājējiem. Lai arī situācija šķiet bezcerīga, zinātnieki nav pārmēru izmisuši, jo arī šobrīd Spirit turpina veikt atklājumus.

"Visurgājēja riteņiem griežoties, ir izdevies salauzt cieto virskārtu un virspusē ir nokļuvušas zemāko slāņu smiltis, kurās mēs esam atraduši šo to interesantu," pastāstīja Rejs Arvidsons no Vašingtonas universitātes.

Spirit uz Marsa ir pavadījis jau gandrīz sešus gadus, kuru laikā ir bijuši visādi atgadījumi un negadījumi. Patiesībā kopš 2006. gada tas brauc atpakaļgaitā.

Jau kopš nonākšanas uz sarkanās planētas virsmas visugājēju moto bija - seko ūdenim. Abu visurgājēju viens no uzdevumiem ir meklēt minerālus, kuri veidojušies ūdens klātbūtnē. Lai arī mūsdienās Marss ir visai izžuvusi un sausa planēta, iespējams, ka pagātnē ir bijis pavisam savādāk.

"Opportunity šādus minerālus atrada visai viegli," teica Arvidsons. "Opportunity burtiski nolaidās sena ezera vietā. Spirit nācās meklēt daudz grūtāk, jo tas nolaidās bazalta laukos, kas veidojušies plūstot lavai. Vēlāk šos lavas laukus sacaurumojuši meteorīdu triecieni. Tur bija maz liecības par kādreiz valdījušo mitrumu."

Kad Spirit sasniedza "Kolumbijas kalnus", viss mainījās. "Spirit uzdūrās dzelzs hidroksīdam, minerālam, kas veidojies ūdens klātbūtnē. Mēs atradām arvien vairāk un vairāk klints gabalu, kuri veidojušies ūdens klātbūtnē."

Tad Spirit iestiga smalkās smiltīs kāda neliela krātera malā. Iestiga pamatīgi.

"Spirit vajadzēja iestigt, lai varētu atklāt kaut ko jaunu," sacīja Arvidsons.

Kad visurgājēja riteņi griezās, tie uzjundīja zemāk esošos smilšu slāņus uz augšu, atklājot apakšā esošo sulfātu slāni.

"Sulfāti ir minerāli, kas atrodas zem virskārtas. Tie ir veidojušies tvaika izplūdes vietās. Tvaiks ir saistīts ar hidrotermālo aktivitāti. Šādās vietās kādreiz varēja pastāvēt dzīvība," piebilda Arvidsons. "Interesanti, ka robeža starp sulfātiem bagāto smilšu slāni un parastajām smiltīm atrodas tieši zem visurgājēja."

Zinātnieki uzskata, ka Marsa polārais reģions, kurš ir pavērsts pret Sauli vasarā, sasilst. Ūdens ledus pārvietojas ekvatora virzienā. Tur pat snieg. Siltā, tumšā augsne zem sniega sasilda apakšējos sniega un ledus slāņus un tie sāk kust. Radies ūdens izkausē ūdenī šķīstošos dzelzs sulfātus un no atlikušajiem kalcija sulfātiem veidojas tāda kā garoziņa.

"Pateicoties Trojai, Spirit mums varēja sagādāt informāciju par mūsdienu ūdens aprites ciklu uz Marsa," skaidroja Arvidsons. "Mēs tur sēžam vairāk kā sešus mēnešus. Tas ir ilgs laiks, lai veiktu mērījumus. Mēs esam daudz ko iemācījušies. Troja ir laba aplenkuma vieta, bet nu mēs esam gatavi doties tālāk."

Protams, nav nekādas garantijas, ka Spirit izdosies atbrīvoties un doties tālāk meklēt piedzīvojumus. Visurgājēja komanda nav atmetusi cerības un mēģinājumi atbrīvot robotu turpināsies.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!